latinica  ћирилица
24/05/2016 |  12:54 | Аутор: СРНА

Квалитет воде у Српској веома добар

Квалитет воде у Републици Српској веома је добар, оцијенио је директор републичког Инспектората Предраг Томић у паузи Регионалне конфереције контролних тијела из области вода, која се одржава у Бањалуци.
Вода - Фото: илустрација
ВодаФото: илустрација

Томић је на конференцији за новинаре рекао да је вода основни фактор опстанка човјека и да представља непроцјењиво богатство сваке државе, али да захтијева одржавање и чување њеног квалитета.

Он је навео да је квалитет воде у Српској добар захваљујући неразвијеној индустрији, која је главни загађивач, те указао на неопходност сталне бриге о контроли кориштења вода, о контроли обезбјеђивања ријечних корита и изворишта, као и о контроли експлоатације наноса из ријечних корита.

"Неуређеност граница у Српској и БиХ доводи до тога да на појединим подручјима уз Саву и Дрину губимо овлаштења, односно прелазе на Србију или Хрватску, а они не могу радити на нашој страни", објаснио је Томић.

Он је додао да такве ситуације доводе до злоупотреба јер појединци експлоатишу и продају ријечни нанос, а институције не могу дјеловати, те оцијенио да би ова дводневна конференција требало да допринесе размјени искустава водних инспектора и уједначавању у систему рада.

Томић је указао на потребу правовремене припреме да би се успјешно зауставили негативни ефекти климатских промјена који ће довести до екстремних поплава, суша или неких других временских неприлика. Он сматра да ће конференција допринијети одбрани од свих промјена које могу настати.

Замјеник шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Александар Чуплигин рекао је да ова конференција представља одличну прилику за размјену мишљења и искустава међу експертима на пољу квалитета воде, као и да надлежене институције размијене реакције у хитним ситуацијама, те да се разговара о прекограничном управљању водама.

"Сарадња између различитих институција у држави и регији од огромног је значаја за унапређење већ успостављених добрих пракси и за развој нових", сматра Чуплигин.

Према његовим ријечима, ОЕБС тијесно сарађује са партнерима на локалном нивоу да би утврдили њихове потребе и осигурали потребну помоћ с циљем отклањања посљедица природних катастрофа.

Представник Међународне комисије за слив ријеке Саве Само Грожељ појаснио је да се комисија бави развојем пловидбе, заштитом вода и заштитом од поплава, те да су иницијатори више пројеката на том подручју. /