latinica  ћирилица
24/05/2016 |  13:04 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска не жели да дезавуише нити да обмањује ЕУ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац позвао је министре из Савеза за промјене у Савјету министара, те посланике и делегате у оба дома парламента БиХ из Републике Српске да учествују у раду ових тијела, али да не доносе одлуке све док не буде ријешен проблем у вези са јединственим програмом обраде података пописа становништва.
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа КошарацФото: СРНА

"Власт на нивоу БиХ је још једанпут пала на испиту", рекао је Кошарац новинарима након што Представнички дом парламента БиХ није подржао модификовани приједлог Клуба посланика СНСД-а да Савјет министара БиХ за наредну сједницу овог дома достави информацију о јединственом програму обраде података пописа становништва, који је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, при чему су подршку за овај приједлог ускратили посланици из Федерације БиХ.

Он је констатовао да је очигледно да у Савјету министара БиХ не постоји политичка спремност да се на озбиљан начин и у складу са процедурама припреми информација о попису с циљем расправе на парламенту.

Према његовим ријечима, необјашњиво је да Савјет министара БиХ још није показао политичку вољу и није припремио ту информацију, иако је Јукић спорну одлуку донио 18. маја.

"Према званичним ставовима институција Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ, Јукићева одлука је незаконита. Ми из Републике Српске тражимо само тачне податке. Ми немамо амбицију да, као што то чини Савјет министара БиХ, заваравамо Европску комисију, односно ЕУ. СНСД неће подржати фалсификат резултата пописа", истакао је Кошарац.

Он је рекао да му ово личи на покушаје из Федерације БиХ да се упропасти и попис и резултати пописа, што је веома лоша порука.

Кошарац је изразио забринутост и због чињенице да посланици са подручја ФБиХ нису прихватили иницијативу да се о овој теми расправља на наредној, 31. сједници Представничког дома, заказаној за 15. јуни.

"Потпуно је јасно да се овдје питају само политички субјекти из Федерације БиХ. СНСД сматра да је то недопустиво и да у овом процесу мора да се једнако пита и Република Српска", истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да Република Српска има капацитет да привремено заустави доношење одлука у институцијама БиХ, јер има три министра у Савјету министара и предсједавајуће оба дома парламента БиХ, који заједничким и усаглашеним дјеловањем могу да обезбиједе услове да Јукић што прије повуче своју незакониту одлуку.

Према његовим ријечима, Република Српска мора обезбиједити да и данас, као што је то било у протеклих осам година, буде равноправан партнер, без чијег се става не могу доносити никакве одлуке на нивоу БиХ.

"Нажалост, данас имамо ситуацију да се овдје пита само Федерације БиХ, а да се игноришу ставови Републике Српске", поновио је Кошарац.

Он је подсјетио да су ставови Републике Српске игнорисани и приликом усвајања Реформске агенде, као и доношења механизма координације, а то се сада покушава и приликом објављивања резултата пописа.