latinica  ћирилица
24/05/2016 |  13:40 ⇒ 17:19 | Аутор: Агенције

Валс: Конференција о Блиском истоку 3. јуна у Паризу

Међународни скуп о Блиском истоку на иницијативу Француске заиста ће се одржати 3. јуна у Паризу и државни секретар САД Џон Кери ће бити тамо, потврдио је данас француски премијер Мануел Валс.
Мануел Валс (фото:alo.rs) -
Мануел Валс (фото:alo.rs)

Валс је то рекао након што је у понедјељак његов израелски колега Бењамин Нетанјаху позвао да Париз буде домаћин билатералних преговора са Палестинцима.

"Израелци знају да ће се та међународна конференција одржати 3. јуна у Паризу, знају да ће Американце представљати државни секретар Џон Кери и такође знамо да по сваку цијену морамо водити дијалог са арапским земљама, мислим на Египат, Јордан и сутра несумњиво Саудијском Арабијом", објаснио је Мануел Валс у интервјуу за француски Радио Европа 1 из Јерусалима.

Он је истакао предност Француске "у способности да разговара са свима" и то што има "добре односе са свима".Нетанјаху је јуче на састанку са Валсом у Јерусалиму одбацио француску иницијативу о обнови мировних преговора са Палестинцима, предложивши да Париз умјесто тога буде домаћин преговора два народа.

Он сматра да је то "једини пут ка миру".

На скупу 20 земаља на нивоу министара спољних послова и међународних организација биће припремљена међународна мировна конференција која би се одржала на јесен, такође у главном граду Француске.

Израелци и Палестинци нису позвани на први скуп, али се наравно планира њихово учешће на конференцији на јесен.

Циљ те конференције је обнова преговора који би на крају довели до стварања палестинске државе.Нетанјаху се стално противи таквој идеји, али је с друге стране увијек изражавао спремност да се састане са палестинским предсједником Махмудом Абасом било када и било гдје.

Валс, међутим, сматра да је међународна конференција корисна јер се морају створити услови, заправо оквир у коме Палестинци и Израелци разговарају директно, пошто статус кво не води никуда.Он је упозорио да је "статус кво темпирана бомба", додавши да је Француска пријатељ оба народа.

"Ми то не радимо иза леђа Израелаца или Палестинаца, већ из жеље да обновимо уравонотежени дијалог двије владе и да се успоставе двије државе, израелска и палестинска", рекао је Валс.