latinica  ћирилица
24/05/2016 |  14:40 | Аутор: СРНА

У Српској нужна акредитација студијских програма

Посланици Народне скупштине Републике Српске данас су разматрали Нацрт закона о високом образовању према којем је поступак акредитације високошколских установа прописан као обавезан и представља новину у односу на важећи закон.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

Акредитација студијских програма је нужна ради међународне упоредивости високошколских квалификација које се стичу у систему високог образовања у Републици Српској, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Министарство је у више наврата упозорено на међународним конференцијама, на којима се говорило о високом образовању, да дипломе стечене у Републици Српској ускоро више неће бити признаване у европском простору високог образовања, било ради даљег наставка школовања, било запошљавања, уколико не буду стицане на акредитованим високошколским установама, односно уколико поступак акредитације не буде правило у високом образовању у Српској.

Поступак акредитације високошколских установа и студијских програма не може се и не смије замијенити поступком рангирања високошколских установа јер се приликом рангирања углавном цијени само одређени аспект високошколске установе - видљивост на интернету високошколске установе, број цитираних радова академског особља, као и број нобеловаца.

Министарство просвјете и културе Српске нема надлежност да врши рангирање и нигдје у свијету га не врше министарства, већ различите специјализоване организације.

Нацрт закона о високом образовању ставља нагласак на интегрисани универзитет као главног актера у области високог образовања. При томе се посебно водило рачуна да у овом нацрту нема одредби које дају правни субјективитет организационим јединицама.

"Важећим Законом о високом образовању започели смо увођење интегрисаног универзитета, али се у њему налазе и одређене одредбе које су давале правни субјективитет организационим јединицама. Обавеза даљег јачања интегрисаног универзитета је прописна Стратегијом развоја образовања Републике Српске од 2016. до 2021. године, која је усвојена у априлу", наводи се у саопштењу Министарства.

Пооштрени су кадровски, просторни и материјално-техничких услови за оснивање високошколских установа и студијских програма, а посебно оних који изводе студијске програме из области здравља и заштите здравља, образовања наставника и права.

Поступак оснивања високошколских установа, јавних и приватних, те поступак издавања дозволе за извођење студијског програма су уређени у односу на важећи закон у којем је у овом дијелу било доста правних празнина, што је доводило до правне несигурности у току поступка оснивања високошколске установе или студијског програма, а на штету Министарства или подносиоца захтјева.

Оснивање нових високошколских установа и студијских програма, према Нацрту закона о високом образовању, вршиће се искључиво у складу са Мрежом високошколских установа и студијских програма у Републици Српској, која садржи податке на основу којих се утврђују потребе за оснивањем нових високошколских установа и студијских програма и пројекције оснивања нових високошколских установа, водећи рачуна о стварним потребама за оснивањем одређеног студијског програма.

Циљ доношења поменуте мреже је спречавање непланског оснивања високошколских установа и студијских програма у Републици Српској.

Из Министарства подсјећају да број студијских програма сва три цуклуса у академској 2015/2016. години износи 541, а да је у академској 2009/2010. години регистровано укупно 215 студијских програма.

Број уписаних студената у академској 2009/2010. години износио је 43.928, а у академској 2015/2016. години 37.420. У периоду од пет година број студијских програма се повећао за 326, а број студената се смањио за 6.508.

У наредном периоду очекује се даљи пад броја уписаних студената, с обзиром на то да је забиљежен и тренд смањења броја свршених средњошколаца који конкуришу за упис у прву годину студија.

Тако је 2013. године средњу школу завршило 12.180 ученика, а ове године завршиће 8.977 ученика, што је мање за 3.203 ученика.

Број студијских програма се повећао за 326, а број средњошколаца се смањио за 3.203. И поред овако великог броја студијских програма, поднесен је 81 захтјев да се у овој години оснују нови студијски програми.