latinica  ћирилица
24/05/2016 |  15:28 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Гењац свједочи у процесу против бившег припадника одреда "Ел муџахид"

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и један од кључних људи СДА Халид Гењац биће свједок Тужилаштва БиХ против Мирсада Хоџића, званог Абу Џафер, бившег припадника одреда "Ел муџахид".
Халид Гењац (Фото:bportal.ba) -
Халид Гењац (Фото:bportal.ba)

Према непотврђеној оптужници Тужилаштва БиХ, Хоџићу се на терет ставља ратни злочин над цивилима почињен на подручју Травника, преноси Бирн.

Хоџић је у октобру 1993. године, заједно с другим лицима уз пријетњу оружјем отео три хрватска цивила с циљем размјене за заробљене припаднике одреда "Ел муџахид".

Он је прије 10 година био свједок на суђењу Абдуладхиму Мактоуфу, Ирачанину, који је осуђен на три године затвора због помагања у отмици хрватских цивила Иве Фишића, Казимира Побрића и Ивана Рајковића у Травнику.

Током свједочења, Хоџић је рекао да је листу са именима лица које треба отети добио од Гењца, који је 1993. године био први човјек травничке СДА.

Гењац је у изјави за Бирн одбацио Хоџићеве тврдње, оцјенивши их бесмисленим, тврдећи да је ријеч о проблематичној личности која лицитира са његовим именом покушавајући да исходи неки уступак за себе.

Гењац тврди да све што зна о тим дешавањима рекао је на суђењу Мактоуфу, истичући да је и тада навео да није имао никакве спискове са именима цивила које треба одводити.

Према пресуди, Мактоуф је 1993. године помогао припадницима јединице "Ел муџахид" у незаконитом хапшењу, затварању и отмици пет хрватских цивила у Травнику.

Суђење Мактоуфу обновљено је након што је Европски суд за људска права утврдио да је током првобитног поступка, који је трајао од 2004. до 2006. године, погрешно примијењен Кривични закон БиХ умјесто закона бивше Југославије, као блажег.

Након одслужења затворске казне, Мактоуфу је одузето држављанство БиХ и напустио је земљу.