latinica  ћирилица
24/05/2016 |  16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

БиХ највећи "увозник" регионалних брендова

Милка и Кока-Кола су водећи глобални брендови у свим земљама у региону, а на ранг листи су се међу првих 10 нашла и два српска бренда - Смоки и Јафа, показало је истраживање које је спровела агенција Валикон.
Плазма кекс, српски бренд - Фото: илустрација
Плазма кекс, српски брендФото: илустрација

Према резултатима истраживања, словеначки брендови су на локалном тржишту јаки у категорији сокова, хрватски у категорији воде, а српски у категорији слаткиша.

Наиме, Смоки и Плазма су боље позиционирани од Милке на домаћем тржишту, док су Јафа и Смоки једини српски брендови који имају извозни успјех, с обзиром на то да су у БиХ рангирани међу водећих десет, наводи се у саопштењу Валикона.

Смоки се, иначе, налази међу првих пет водећих брендова на тржиштима у региону.

За Србију је карактеристично и то да не "увози" регионалне брендове, па се на локалној топ 10 листи најјачих брендова налазе искључиво домаћи и глобални брендови, додаје се даље.

Хрватска такође не "увози" регионалне брендове, али је она истовремено највећи "извозник" брендова у региону, будући да су у четири земље њени брендови међу топ 10, и то Вегета у БиХ и Македонији, и Цедевита у БиХ и Словенији.

Словенија има једног представника на листама ван својих тржишта - Аргету у БиХ и Македонији.

Босна и Херцеговина је највећи "увозник" регионалних брендова. Пет од најбољих десет брендова у БиХ потиче из регије - два хрватска (Цедевита и Вегета), два српска (Смоки и Јафа) и један словеначки (Аргета).

Македонија је највећи "увозник" глобалних брендова. Само три локална бренда су међу топ 10 у Македонији, и само два регионална (Аргета и Вегета).

Глобални брендови су у свим земљама региона заузели пет позиција међу 10 најбољих, и то су: Милка, Кока-кола, Орбит, Нескафе и Пепси.

Све земље, изузев Босне и Херцеговине, међу десет најјачих брендова имају локални бренд минералне воде. Раденска је трећа у Словенији, а у Хрватској је поред Јамнице и Јана (у категорији негазиране воде).

Књаз Милош је у Србији на петом, а Пелистерка на осмом мјесту у Македонији. На категорији воде се види да је хомогеност тржишта битна за успјех бренда локално.

Тржиште БиХ је фрагментирано, па брендови минералне воде не успијевају да постигну велику снагу бренда, објашњава се у истраживању агенције Валикон.