latinica  ћирилица
24/05/2016 |  16:46 | Аутор: Б92

Корпоративна Америка "тешка" 1.700 милијарди долара

На жалост америчких инвеститора, 72 одсто од укупне готовине коју држе нефинансијске америчке компаније или 1.200 милијарди долара налази се ван САД.

Америчке нефинансијске компаније у 2015. години располагале су са 1.700 милијарди долара готовине, при чему је 30 одсто тог износа или 504 милијарде држало петак технолошких дивова – Епл, Мајкрософт, Алфабет, Гугл, Циск и Оракл.

Анализа рејтинг агенције Мудис показује да је више готовине концентрисано на тек неколико компанија у односу на претходне године, будуц́и да је у 2014. тих пет компанија држало 27 одсто укупне готовине, а у 2013. години 25 одсто.

Износ готовине који имају америчке компаније порастао је у 2015. години за 1,8 одсто у односу на годину раније. Повећање готовинске позиције корпоративне Америке инвеститорима је све важније будући да раст зарада успорава, а тржишта акција стагнирају. Инвеститори на високе готовинске позиције гледају као на потенцијални извор већих дивиденди, које би могле да им обезбиједи и даље 'дебеле' приносе, чак и у условима стагнације цијена акција. Прошле године дивиденде корпоративне Америке порасле су 4 одсто, на рекордних 404 милијарде долара. Истовремено, компаније су смањиле своја капитална улагања за 3 одсто, на 885 милијарди долара.

Но, на жалост америчких инвеститора, 72 одсто од укупне готовине коју држе нефинансијске америчке компаније или 1.200 милијарди долара налази се ван САД, будући да компаније избјегавају да плаћају високе америчке порезе. Тај износ се повећава, с обзиром да су у 2014. ван САД компаније држале 1.100 милијарду долара, а у 2013. години 947 милијарди. Највеће износе ван САД држи управо пет компанија које имају и највеће готовинске позиције. Епл, Мајкрософт, Алфабет, Циско и Оракл укупно 'напољу' имају 441 милијарду долара или 87 одсто од укупне готовине којом располажу.

У Мудису процјењују да ће тај износ у иностранству и даље да расте.

"Очекујемо да ће износ готовине на иностраним рачунима америчких компанија и даље расти све док се не промјене порески закони који би охрабрили компаније да врате новац. Мало је напретка у реформи корпоративних пореза које би подстакле америчке компаније да трајно врате средства која држе у иностранству", процјењују у тој агенцији.