latinica  ћирилица
24/05/2016 |  16:53 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК: Оптимизам Ковача добар сигнал

Оптимизам министра у Влади Хрватске Мире Ковача поводом проналажења рјешења за хрватске услове и успостављање консензуса око отварања поглавља 23 у приступним преговорима Србије представља добар сигнал и могућу индикацију напретка, оцјењују у Европској комисији.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Дипломатски извори наводе да су "контакти поводом отварања поглавља 23 са Србијом у току", али напомињу да за сада нема промјене ни у ставу ЕК, нити званично у ставу Загреба.

"Амбиција је јасна да се дође до рјешења и у том смислу контакти су у току", кажу у сједишту ЕК у Бриселу.

Истовремено, из Комисије поручују да је, и поред застоја због условљвања Хрватске, и даље могуће отворити поглаваља 23 и 24 у преговорома са Србијом до краја јуна, како је то наговијестио Ковач:

"Уколико постоји политичка воља, све је могуће", поручује се из Брисела и додаје да је у интересу свих да се поглавље 23 са Србијом отвори, јер се онда дејство и снага преговора појачавају, а Србија ће бити у прилици да ради на испуњавању услова из оквира отворених поглавља.

Холандско предсједавање ЕУ , које каже да је спремно да помогне чим добије нове индикације из Загреба, није предвидјело нови покушај успостављања консензуса о отварању поглавља 23 на сутрашњем састанаку сталних амбасадора земаља чланица.