latinica  ћирилица
24/05/2016 |  17:17 ⇒ 25/05/2016 | 11:45 | Аутор: РТРС

Договорен кредитни аранжман са ММФ-ом у износу од 550 милиона евра (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина добија нови кредит ММФ-а од 550 милиона евра.
Шеф мисије ММФ-а, Звиздић, Цвијановић и Тегелтија - прес - Фото: СРНА
Шеф мисије ММФ-а, Звиздић, Цвијановић и Тегелтија - пресФото: СРНА

Трећина новца припада Републици Српској. Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић, федерални премијер Фадил Новалић и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић са представницима Међународног монетарног фонда усагласили су писмо намјере и услове кредита.

БиХ добија 550 милона евра на период од 10 година. Каматна стопа је 1,05 одсто потврђено нам је у кабинету премијерке Српске. Грејс период је четири и по године од повлачења прве транше. Тако би БиХ кредит требало да отплати за 13 година. Извршни одбор ММФ-а у јулу би требало да потврди аранжман. Сви новои власти у БиХ обавезали су се на реформе.

Више од седам сати предсједници Влада Српске и Федерације, предсједавајући Савјета министара и представници ММФ-а усаглашавали су писмо намјере. БиХ је кажу, добила до сада најповољнији кредит ове финансијске институције. Сви новои власти обавезали су се на реформе. Српска је задовољна писмом намјере, каже премијерка.

- По овим мјерама које смо дефинисали у оквиру овог аранжмана види се да је то згуснут програм који подразумијева читав низ активности сваког нивоа власти у наредном периоду без било каквих одгађања. То је нешто око чега смо се сложили да радимо и раније, а данас је дошло до финализације тих ствари - истакла је Цвијановићева.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић рекао је да кредитни аранжман у зони привредних субјеката предвиђа наставак приватизационих активности, те наставак реструктурисања и боље управљање јавним предузећима.

ММФ сматра да БиХ треба фискалну консолидацију, смањење дефицита, јавног дуга и јавне потрошње. Траже наставак реформи тржишта рада.

Шеф Мисије ММФ-а за БиХ Надим Илахи рекао је да су представници ове финансијске институције двије седмице водили разговоре са властима у БиХ и да договор мора чекати одобрење Извршног одбора ММФ-а.

Без обизира на услове и реформе које треба да спроведе, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић сматра да је БиХ добила до сада најбољи кредтни аранжман са ММФ-ом.

- Усаглашено је и Писмо намјере Фискалног савјета са представницима ММФ-а. Договорени су најповољнији услови и аранжман - рекао је Звиздић.

Нови кредитни аранжман БиХ са Међународним монетарним фондом од 550 милиона евра, од којих трећина припада Српској у јулу би требало да одобри Извршни одбор ове финансијске институције.