latinica  ћирилица
24/05/2016 |  17:22 | Аутор: СРНА

Амбасада Велике Британије - четири милиона КМ безбједносним агенцијама

Амбасада Велике Британије у БиХ донираће у наредне четири године четири милиона КМ за пројекат техничке подршке безбједносним агенцијама у БиХ у циљу јачања капацитета за борбу против организованог криминала и тероризма.
Едвард Фергусон - Фото: Screenshot
Едвард ФергусонФото: Screenshot

Британска амбасада ће са Федералном управом полиције  и другим агенцијама имплементирати пројекат "Јачање капацитета Федералне управе полиције и криминалистичко обавјештајног система у борби против организованог криминала, тероризма и насилног екстремизма", који је данас представљен у Сарајеву.

"Ово је заиста значајан пројекат који ће се спроводити у наредне четири године, а имплементираће се на различитим нивоима с циљем стварања јединствене обавјештајне слике у борби против организованог криминала и тероризма. Овим пројектом желимо омогућити свим полицијским структурама да неометано раде свој посао", истакао је амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон на конференцији за новинаре.

У првом дијелу пројекта улагаће се у системе биљежења и дијељења криминалистичко-обавјештајних података, а у наредној фазу уводиће се модели полицијског рада заснованог на обавјештајним подацима, који ће проћи кроз анализу и гдје ће бити оцијењен квалитет размјене информација.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара рекао је да се ради о пројекту који ће имати практичан утицај и већ у наредном периоду очекује се куповина опреме која ће побољшати ИТ систем федералног Министарства унутрашњих послова и система аналитике.

Чампара је захвалио Амбасади Велике Британије на овом пројекту на којем ће до марта 2020. године заједнички радити у сарадњи са Министарством безбједности БиХ, ентитетским министарствима и кантоналним МУП-овима.

Цијели пројекат односи се на сегмент криминалистичко-обавјештајног рада у оквиру откривања кривичних дјела, а прије свега организованог криминала, тероризма и насилног екстремизма.