latinica  ћирилица
24/05/2016 |  19:04 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Француска: Нафтна компанија упозорава да због штрајкова стају инвестиције

Француска нафтна и гасна компанија "Тотал" упозорила је данас да би штрајкови због којих су затворене двије рафинерије, а још двије су у процесу затварања, могли довести до разматрања да ли бити нових инвестиција у постројења у Француској.
Нафтна компанија Тотал - Фото: илустрација
Нафтна компанија ТоталФото: илустрација

Привремено затварање рафинерија резултат је штрајка због планиране реформе Закона о раду.

Директор "Тотала" Патрик Пујен рекао је новинарима на маргинама састанка са акционарима компаније у Паризу да штрајкови крше договор постигнут са радницима прије четири године.

"Штрајкови ће довести до тога да озбиљно размотримо наше инвестиционе планове за разне локације", нагласио је Пујен.

"Тотал", која је највећа европска компанија за прераду нафте, ради у пет од осам рафинерија и девет складишта.

Рафинерије у Фејзину и Нормандији данас су затворене због штрајка, док је рад у Донжеу и Гранпуиту у процесу обустављања.

Када је Пујен дошао на дужност директора "Тотала" 2012. године обећао је да ће пословање бити уносније до краја 2016. године уз велика улагања.

Администрација предсједника Франсоа Оланда и раднички синдикат ЦГТ су у великом спору. Синдикат покушава да појача раднички протест штрајковима и демонстрацијама у лукама, рафинеријама и жељезници.

Синдикат наводи да су се протести проширили на свих осам рафинерија у Француској и да је производња умањена за најмање 50 одсто.

У протесте су се укључили љекари, возачи камиона и остали демонстранти, који данима онемогућавају испоруке горива. То је покренуло панику због могуће несташице на стотинама бензинских станица.

Власти тврде да постоје довољне залихе горива да се превазиђе период протеста, али је компанија "Тотал" саопштила раније ове седмице да су стотине од 2.200 њених станица дјелимично или потпуно остале без горива.

ЦГТ је позвао на вишедневне штрајкове у жељезници и непрекидну обуставу рада у париском метроу од 2. јуна, седам дана прије почетка Европског фудбалског првенства у овој земљи.