latinica  ћирилица
24/05/2016 |  21:15 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: Одржано пјесничко вече у склопу "Дана Ћирила и Методија"

У организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево, Удружења књижевника Србије и Црквене општине Костолац вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево одржано пјесничко вече у склопу манифестације "Дани Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској".
Источно Сарајево: Пјесничко вече - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Пјесничко вечеФото: СРНА

Грађанима Источног Сарајева представили су се књижевници Мартин Пребуђила из Словачке, Тода Матић Медић из Аустралије, Урош Степанов из Шведске, Гроздана Лучић Лалић, Мићо Цвијетић и Бранислав Вељковић из Србије, те Жељко Пржуљ, Недељко Зеленовић и Горан Врачар из Источног Сарајева.

Члан Удружења књижевника Србије Гроздана Лучић Лалић изразила је задовољство чињеницом да може учествовати на манифестацији која има за циљ подсјетити на то како су Ћирило и Методије кренули са описмењавањем јужних Словена.

"Треба да се подсјетимо како је кренула писменост по словенским земљама од Ћирила и Методија, па касније од Климента и Наума, те да та искуства подијелимо са пријатељима из Републике Српске. Треба на тај начин и књижевно да учвршћујемо споне", рекла је она.

Генерални секретар Удружења књижевника Србије Бранислав Вељковић подсјетио је да је Удружење пописало Протокол са директором Представништва Републике Српске у Србији Млађеном Цицовићем о узајамној сарадњи која се реализује већ неколико година.

"Као резултат те сарадње смо се вечерас представили у Источном Сарајеву, чиме учвршћујемо везе између Српске и Србије. Овим дружењима те везе постају све чвршће и тако мора да буде", додао је Вељковић.

Библиотекар Слађана Братић изразила је задовољство што су Матична библиотека и Источно Сарајево угостили вечерас неке од савремених српских пјесника.

"Увјерени смо да ће након вечерашње пјесничке вечери многи грађани потражити неке од њихових књига у фонду Матичне библиотеке, те се мало више него што је био случај до сад окренути читању поезије", додала је Братићева.

Српски пјесници су прије пет година, 23. маја 2011. године у свечаном салону Удружења књижевника, организовали вече поезије посвећене светим Ћирилу и Методију.

Захваљујући Представништву Републике Српске у Србији, 2014. године пјесници из словенских земаља у Андрићграду су говорили стихове у славу Ћирила и Методија - Николај Шопов из Бугарске, Наташа Швикарт-Жумер из Словеније, Миодраг Јакшић и Душко М. Петровић из Србије.

Прошле године је ова манифестација одржана у Милићима, чиме је постала лијеп примјер културно-умјетничке сарадње Србије и Српске.