latinica  ћирилица
25/05/2016 |  07:49 ⇒ 26/05/2016 | 07:45 | Аутор: РТРС

Парламент Српске размотрио Нацрт стратегије запошљавања (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији Српске, којим се прописује да предсједник Врховног суда Републике може склопити споразум са предсједником Врховног суда Федерације БиХ о сарадњи и пружању помоћи између судских полиција Српске и ФБиХ. У наставку сједнице посланици су размотрили и Нацрт стратегије запошљавања Републике Српске од 2016. до 2020. године.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра расправом о провођењу стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске.

Посланици ће разматрати Приједлог одлуке о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,9998 одсто акција основног капитала Рудника жељезне руде "Љубија" методом непосредног одабира купца.

Биће разматран и Приједлог одлуке о усвајању приједлога зонинг плана подручја посебне намјене "Андрићград", по скраћеном поступку.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

20.30- У Републици Српској у наредном периоду потребно је наставити са изградњом финансијски одрживог система управљања безбједношћу саобраћаја, наводи се у Информацији о провођењу стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске од 2013. до 2022. године, у 2015. години.
Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је да је у наредном периоду потребно интензивно проводити активности које се односе на репресивне и превентивне мјере по питању брзине, алкохола и коришћења безбједносног појаса.

"Потребно је проводити активности да би јединице локалне самоуправе у Републици Српској препознале и ојачале своју улогу у унапређењу безбједности саобраћаја, те да управљачи пута /предузеће које управља путем/ наставе са изградњом и јачањем капацитета за управљање безбједношћу саобраћаја", рекла је Костићева, образлажући наведену информацију у Народној скупштини Републике Српске.

Она је навела да је потребно успоставити систем извјештавања управљача пута о безбједности на путевима и извршити систематску идентификацију опасних мјеста и дионица на путној мрежи и њихово отклањање.

Костићева је подсјетила да је у 2015. години на путевима Републике Српске погинуло 150 лица, што је за 7,97 одсто мање у односу на 2011. годину, када су смртно страдала 163 лица, али више за 12,66 одсто у односу на 2014. годину када је погинуло 131 лице.

"У току 2015. године безбједносни појас користило је 49 одсто возача, 51 одсто сувозача, а на задњем сједишту осам одсто одраслих лица и 29 одсто дјеце", каже Костићева.

Она је напоменула да је закључно са 31. децембром 2015. године у Републици Српској регистровано 345.636 возила и да је њихова просјечна старост 16,8 година.

19.30- Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након получасовне паузе разматрањем Информације о провођењу стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. године, у 2015. години.
Получасовна пауза је била дата на захтјев клуба посланика СНСД-а.

19.00 - Влада Републике Српске од 2004. до краја 2015. године обезбиједила је средства за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и доприноса за осигурање од незапослености у износу од 175.083.060 КМ ради социјалног збрињавања 60.259 радника из 392 предузећа у стечају.

Влада је путем јавног позива омогућила остваривање права на старосну пензију за 6.607 радника из предузећа која су у стечајном поступку, наводи се у информацији о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника а период јануар-децембар 2015. године, коју је данас размотрила Народна скупштина Републике Српске.

Образлажући ову информацију у парламенту, помоћник министра за рад и запошљавање Републике Српске Мира Васић рекла је да су буџетом Републике Српске за прошлу годину за социјално збрињавање радника који су процесом стечаја, приватизације и ликвидације предузећа остали без запослења, планирана средства у износу од три милиона КМ.

Васићева је рекла да је за буџетску 2015. годину, на приједлог надлежне комисије, Влада Републике Српске донијела три одлуке у оквиру овог програма за измирење обавеза за неуплаћене доприносе у износу 2.208.960 КМ, додајући да су ова средства употријебљена за измирење доприноса за 999 радника из 17 предузећа.

У току 2015. комисија је запримила 14 захтјева за социјално збрињавање 555 радника за које је потребно обезбиједити средства за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у износу од 2.727.408 КМ, а доприноси за осигурање од незапослености за овај период су измирени у износу од 142.122 КМ, наводи се у овом документу.

Народна скупштина Републике Српске 2003. године усвојила је Основе програма социјалног збрињавања радника који ће процесом приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остати без запослења у Републици Српској.

У Народној скупштини у току је получасовна пауза на захтјев Клуба посланика СНСД-а.

18.10 - Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је данас да је Република Српска предузела све активности да би у прошлој години процес усклађивања законодавства са ЕУ био систематичан.
Клокић је истакао да је Европска комисија у прошлој години визну либерализацију коју има БиХ оцијенила позитивном.

"То значи слободно путовање и боравак грађана БиХ у већини земаља ЕУ у трајању од 90 дана", рекао је Клокић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих у 2015. години, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Српске прописима ЕУ.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је ову информацију.

15.05 - Омбудсман за људска права БиХ запримио је у прошлој години 2.966 жалби грађана, од чега се највећи број - 1.790 односио на повреде грађанских и политичких права, наведено је у Годишњем извјештају о резултатима активности ове институције за 2015. годину.
У БиХ постоје системска кршења права, у толикој мјери и у толиком интензитету, да озбиљно нарушавају принципе владавине права, што је веома забрињавајуће, пише у извјештају којег је данас размотрила Народна скупштина Републике Српске.

Осим грађанских и политичких права, остале жалбе грађана односе се на кршење економских, социјалних и културних права - 698, све облике дискриминације - 159, кршења права дјеце - 148, права притвореника и затвореника - 108, повреде права лица са инвалидитетом - 53 , те повреде права националних и вјерских мањина - 10.

13.10 - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић сматра да је у Српској неопходна реорганизација неких од институција, међу којима је и Пореске управе, да би контролни механизми били ефикаснији.
Савановић каже да је несхватљиво да и даље постоји проблем рада на црно или да поједини послодавци не измирују обавезе према радницима.

"То мора бити спријечено и због тога је неопходна реорганизација контролних органа", рекао је Савановић у завршној ријечи у Народној скупштини Републике Српске, након што су посланици размотрили Нацрт стратегије запошљавања Републике Српске од 2016. до 2020. године.

11.30 - Нацртом стратегије запошљавања Републике Српске од 2016. до 2020. године формулисана су два стратешка циља - повећање запослености и економске активности становништва и одржање постојећих и креирање нових радних мјеста у привреди Српске.Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да је неопходно обезбиједити прецизне податке о активној понуди радне снаге, те унаприједити дјеловање и развој институција на тржишту рада.

"Потребно је креирати стабилно и стимулативно економско и фискално окружење у Републици Српској. Морамо унаприједити запошљавање и самозапошљавање у руралним и неразвијеним срединама", навео је Савановић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући наведени нацрт стратегије.

Он је додао да је оперативни циљ Стратегије запошљавања осигурање веће повезаности система образовања са тржиштем рада.

"Закључно са 31. децембром 2015. године, у евиденцијама Завода за запошљавање Републике Српске налазило се 135.585 лица, што је за 7.090, односно пет одсто мање у односу на исти период 2014. године", додао је Савановић.

Он је упозорио да су неформална економија и неформална запосленост појаве које су присутне у Републици Српској, а односе се на запосленост која није обухваћена или је недовољно покривена формалним аранжманима у закону или у пракси.

"Према подацима Агенције за статистику БиХ, неформална запосленост од 2011. до 2013. године на нивоу БиХ кретала се од 25 до 29 одсто укупне запослености, односно од 204.000 до 237.000 запослених", подсјетио је Савановић.

Према његовим ријечима, послодавци не плаћају доприносе за више од 100.000 формално запослених лица.

"За додатних 200.000 запослених послодавци плаћају доприносе на минималне плате. Укупно, за више од 300.000 запослених или око 40 одсто од укупног броја запослених, доприноси се уопште не плаћају или се плаћају на најнижу плату", упозорио је Савановић.

11.14 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији Српске,Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да су разлози за измјене и допуне овог законског рјешења формирање Окружног центра Судске полиције у Приједору, који ће бити везан за оснивање нових судова, прије свега, окружног суда у овом граду, будући да организација Судске полиције прати организацију окружних судова.

Овим Нацртом закона прописује се да се за службеника Судске полиције могу примити лица која су завршила средњу школу унутрашњих послова или основну полицијску обуку на полицијској академији, која имају најмање четврти степен стручне спреме, која су положила стручни испит за звање полицајца и немају више од 30 година.

Овим законским рјешењем уређује се надлежност, организација, дјелокруг рада и овлашћења Судске полиције Републике Српске, дужности и права, посебне дужности и права из радног односа, дисциплинска и материјална одговорност, чинови, оцјена рада и унапређење службеника Судске полиције, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

10.45 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да су разлози за измјене и допуне овог законског рјешења формирање Окружног центра Судске полиције у Приједору, који ће бити везан за оснивање нових судова, прије свега, окружног суда у овом граду, будући да организација Судске полиције прати организацију окружних судова.

Овим Нацртом закона прописује се да се за службеника Судске полиције могу примити лица која су завршила средњу школу унутрашњих послова или основну полицијску обуку на полицијској академији, која имају најмање четврти степен стручне спреме, која су положила стручни испит за звање полицајца и немају више од 30 година.

Овим законским рјешењем уређује се надлежност, организација, дјелокруг рада и овлашћења Судске полиције Републике Српске, дужности и права, посебне дужности и права из радног односа, дисциплинска и материјална одговорност, чинови, оцјена рада и унапређење службеника Судске полиције, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Посланици ће разматрати и Нацрт стратегије запошљавања Републике Српске од 2016. до 2020. године.

Биће разматрана информација о одлукама о помиловању у 2015. години.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици би требало да се изјашњавају сутра.

Посланици су синоћ разматрали Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити којим се прецизније дефинише ко могу бити корисници социјалне заштите, као и услови за њено остваривање.

Разлог за усвајање овог Закона је потреба усклађивања области социјалне заштите са Конвенцијом о правима лица са инвалидитетом.

Пренос сједнице Народне скупштине Републике Српске можете пратити на РТРС Плус.