latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:26 ⇒ 19:29 | Аутор: Агенције

Десет најбољих и најгорих намирница за добар сан

Док ће испијање неколико шољица кафе у 3 ујутро већина људи сматрати очигледном грешком, постоје намирнице чије је дејство на сан мање познато...
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

"Индепендент" наводи шест намирница које ће вам помоћи да заспите и још четири које ће одагнати сан.

6 најбољих намирница за сан

Јасмин пиринач

Студија, која је 2007. године објављена у магазину "American Journal of Clinical Nutrition", показала је да конзумирање јасмин пиринча четири сата пред спавање смањује вријеме које нам је потребно да утонемо у сан за половину. Разлог за то је гликемијски индекс ове намирнице – она узрокује споро отпушање глукозе у крвоток док је тијело вари.

Соја и сјеме бундеве

Ове намирнице садрже велику количину триптофана, хемикалије која подстиче сан.

Трешње

Трешње су природан извор мелатонина, хормона који подстиче сан, бар судећи према студији из 2011, а објављеној у магазину "Journal of Experimental Botany".

Једна студија из 2014. године такође је показала да конзумирање сока од трешања двапут дневно током двије недјеље продужава вијреме спавања код старијих особа за 90 минута.

Банане

Богате су магнезијумом и калијумом који подстичу опуштање мишића, као и триптофаном.

Овсене пахуљице

Садрже велику количину калцијума, магнезијума, фосфора и калијума, нутријената који подстичу сан – само уколико им не додате превише шећера.

Зелени чај без кофеина

Зелени чај садржи теанин, супстанцу која подстиче сан. Његово дејство ће, међутим, изостати уколико будете попили класичан зелени чај.

4 најгоре намирнице

Кофеин

Кофеин је стимуланс централног нервног система, што значи да спријечава поспаност. Намирнице које садрже највећи проценат кофеина су кафа, чај, енергетска пића и поједине врсте чоколаде и газираних сокова.

Алкохол

Ако мислите да ће вам чаша (или двије) вина помоћи да заспите – у праву сте. Међутим, алкохол који вино садржи утиче негативно на квалитет сна. Доктор Џон Шнирсон из Болнице Папворт наводи да је, када ослаби дејство алкохола, особу знатно лакше пробудити из сна него иначе јер тијело прелази из фазе дубоког сна у Р.Е.М. фазу. То такође значи да ће организам имати мање користи од обнављајућих својстава сна, и да је већа вјероватноћа да се особа пробуди због потребе да оде до тоалета.

Кари

Зачињен оброк пред спавање отежава варење, због чега можете остати будни до ситних сати.

Масна меса

Стручњаци наводе да тешка и масна храна има негативан утицај на квалитет сна. Истраживања су показала да не само да скраћује вријеме сна, већ и отежаваја варење и повећава могућност за појаву гастроезофагеалног рефлукса, компликације у дигестивном систему коју карактерише враћање желудачног садржаја у једњак.