latinica  ћирилица
27/05/2016 |  15:54 | Аутор: klix.ba

Око 10 одсто људи на свијету спава отворених очију

Фиби Кембел увијек изгледа као да је будна. Због поремећаја који се зове ноћни лагофталмос, она спава отворених очију.

Овај поремећај узрокује здравствене проблеме међу којим су и суве очи подложне инфекцијама, ожиљци на рожници, па чак и могући губитак вида. Фиби не може да спава без маске за очи.

"Мој највећи изазов је заспати и спавати током ноћи. Као сви и ја затворим очи, али када кренем да тонем у сан пробудим се јер схватим да су ми очи све вријеме отворене, што је веома чудно. Било које свијетло, лампица телевизије, лампа на аларму за дим и сл, одмах ме пробуди у било које доба ноћи. Ријетко када сам имала здрав сан током цијеле ноћи и пробудила се одморна", рекла је Фиби која има 31 годину.

Претпоставља се да овај поремећај има 10 одсто људи на свијету, а међу њима је и оперска пјевачица Кетрин Џенскинс која живи с овим поремећајем од дјетињства.

Кери Смит-Џејнс, оптометриста и портпаролка Асоцијације оптометриста, рекла је како овај проблем има разне узроке.

"Постоје медицински узроци попут можданог удара, ударца у лице или фацијалне парализе. Узрок може бити и болест штитњаче због које су увећане очи па се капци не могу спојити, али у већини случајева узрок је психолошки. Капци могу бити мало или скроз отворени, Проблем је што је доњи дио ока изложен", рекла је Смит-Џејнс.
Када су очи затворене током спавања површина ока је изложена течности из сузног канала и то штити и чисти предњи дио ока, али када су очи отворене и током спавања, око остаје изложено прљавштини и бактеријама.

"Најгори сценарио овога је губитак вида. Многим људима који пате од овог поремећаја буде мутно испред очију када се пробуде јер им очи буду суве", рекла је.

Фиби је сазнала за своје стање када је имала 13 година и ноћила код пријатељице. Неко се од њих пробудио током ноћи и препао када је видио Фибине широм отворене очи.

Сад користи маску која јој много помаже, а има и момка који је потпуно разумије и подржава. Претходни момци су је остављали јер су јој говорили да док спава изгледа као да је мртва.

"Уколико годинама спавате отворених очију, узрок је психолошки. Али, ако вам се то дешава однедавно, најпаметније би било да се прегледате и посавјетујете са љекаром како бисте отклонили сумњу да болујете од тумора или оштећености нерва. Неквалитетан сан може довести до озбиљних здравствених проблема међу којима су срчане болести и дијабетес", рекао је професор Кевин Морган са Лангброу универзитета.