latinica  ћирилица
27/05/2016 |  16:31 | Аутор: novosti.rs

Отвара се најдужи жељезнички тунел на свијету (ВИДЕО)

Тунел Готард је најдужи жељезнички тунел на свијету. Како се најављује овај тунел биће отворен сљедеће недјеље након 17 година изградње.
Најдужи жељезнички тунел - Фото: Screenshot/YouTube
Најдужи жељезнички тунелФото: Screenshot/YouTube

Тунел Готард је дугачак чак 57 километара и пролази кроз само срце швајцарских Алпа. Тунел је прво скициран 1947. године, али је његова градња почела тек 1999 године. Има једну траку, а повезује швајцарске градове Ерсфелд и Бодио у кантону Тићино.

Тестирање жељезнице почеће у сриједу 1. јуна, а први путници очекују се у децембру ове године преноси Дејли Мејл. Око 28,2 милиона тона планинског камења је ископано за његову изградњу, а процијењено је да је потрошено око 10,6 милијарди евра.

Путници ће скратити путовање за око сат времена уколико буду користили овај тунел. Захваљујући тунелу који је потпуно раван цијелом дужином, возови ће моћи да путују 250 километара на сат. Тунел се на неким дјеловима спушта дубоко под земљу, а на некима подиже.

У изградњи Готард тунела, кога чине два паралелна тунела који се додирују на десетак тачака, употребљено је 228 км жељезничких шина, 198.000 бетонских блокова, 2.800 километара разних струјних и каблова за пренос података. А налази се испод 140 метара планинских масива Алпа.

Гледано у бројкама, тунел Готард је са 57,1 километром, дужи за 7 километара од Евротунела, а за 4 километра побјеђује у дужини тунел Сеикан у Јапану.