latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:53 ⇒ 18:53 | Аутор: Агенције

Највеће финансијске преваре на свијету

За најгоре преваре у историји најчешће никада нико није одговарао, а прочитајте неке највеће икада.

Фолксвагенова превара - Процјењена штета: 1,87 милијарди долара

Највећи произвођач аутомобила на свијету, признао је намјештање мјерења емисије издувних гасова из дизела мотора у аутомобилима које је продавао по ЕУ и САД. Скандал је бившег директора Мартина Винтеркорна коштао посла.

"Worldcom" скандал- Штета: 107 милијарди долара

Амерички телекомуникациони гигант банкротирао је 2002. због бројних доказаних малверзација. Менаџмент је објављивао нетачне податке о наводно успјешном пословању и профиту од четири милијарде долара. А профита уопште није било. Након открића, деонице су се стрмоглавиле и компанија је пропала. Изгубљено је десетине хиљада радних мјеста, а дионичари су остали без својих вриједности. Бивши директор Бернард Еберс осуђен је 2005. на 25 година затвора.

"Енрон" скандал - Штета: 74 милијарде долара

Америчка енергетска компанија "Енрон" банкротирала је 2001. године због скандала са преварама. То је био највећи дотадашњи корпоративни банкрот у америчкој историји. Компанија је прикривала огромне дугове, осим тога је на најбруталније начине уцјењивала партнере на тржишту, да би на крају, по откривању, настала штета од 74 милијарде долара. Дионице су се стрмоглавиле са 90 на 0,67 долара, радници су губили радна мјеста, али и своје пензионе фондове. Занимљиво је да је Енрон уочи скандала, шест година заредом магазин Фортуне проглашавао америчком најиновативнијом компанијом.

Превара Бернарда Мадофа - Штета: 65 милијарди долара

Бернард Мадоф је платио са 150 година затвора то што је на Вол Стриту организовао финансијску пирамиду, прикупљао је новац за који је тврдио да га улаже, и притом обећавао огромне камате. Проневјерио је 65 милијарди долара, а до открића су га звали финансијским генијем.

Либор скандал - Штета: 9 милијарди долара (у казнама)

Скандал око либора избио је 2012. када је британска банка "Barclays" признала да је манипулисала каматним стопама. "Barclays" је кажњен са 290 милиона фунти, а штету су трпиле и друге велике банке због улоге у скандалу. Том Хејс, бивши радник банака "UBS" и "Citygroup", прва је особа осуђена у низу оних који су манипулисали каматним стопама, и то на 14 година затвора.

Олимпусова превара - Штета: 1, 7 милијарди долара

Тужилаштво у Токију подигло је оптужницу против компаније "Olympus" и три њена бивша извршна директора у вези са прикривањем губитака од 1,7 милијарди долара. Они су податке крили двије деценије. Скандал је жестоко уздрмао јапанску индустрију. Откривен је након што је бивши извршни директор Мајкл Вудфорд навео да је отпуштен зато што је довео у питање рачуноводствену политику компаније.

"Leman Brothers" - Штета: 50 милијарди долара

Глобални финансијски див преко својих директора приказивао је да има 50 милијарди долара више вриједности у новцу, а исто толико мање у токсичним вриједносним папирима који су се тицали кредитног краха на тржишту некретнина. Након открића 2008, банка је банкротирала. Нико није одуђен због недостатка доказа. Само годину раније, 2007., магазин "Фортуне" је одао посебно признање овој компанији.