latinica  ћирилица
29/05/2016 |  13:48 | Аутор: Агенције

Међународна свемирска станица добила собу "на надувавање"

НАСА је успјешно "расклопила" нову експерименталну просторију на надувавање у Међународној свемирској станици.
Просторија на надувавање у Међународној свемирској станици (Фото: NASA/AP) -
Просторија на надувавање у Међународној свемирској станици (Фото: NASA/AP)

"Bigelow" модул на надувавање (BEAM) који је направила компанија "Bigelow Aerospace", можда је претходник будућих стамбених јединица за Марс и Мјесец, а можда ће се у том облику једног дана правити чак и туристички хотели у орбити.

Ипак, потребно је још рада на овом модулу. Први покушај да се надува је пропао, а у другом је било потребно чак три дана како би се расклопио до пуних димензија.

Астронаут Џефри Вилијамс је провео седам сати у овој просторији одврћући и заврћући вентил за ваздух укупно 25 пута како би се модул расклопио.

Укупно је вентил био отворен само два и по минута, али НАСА није жељела да пребрзо напуни модул, због опасности од изненадног притиска, који би могао да оштети везе са свемирском станицом.

Вилијамс каже да се у просторији чула бука какву праве кокице у шерпи.

Израда модула коштала је 17,8 милиона долара, а уколико се покаже поузданим, могуће је да ће у будућности његова израда бити и јефтинија.

Просторија је тренутно празна изузев сензора који ће биљежити температуру и притисак, а остаће причвршћена за лабораторију у свемиру у наредне двије године.