latinica  ћирилица
31/05/2016 |  11:09 | Аутор: vecernjenovosti

У вјежбању је лијек

Редовна физичка активност може да помогне у превенцији и лијечењу многих здравствених проблема.
Техника вјежбања (Фото: Thinkstock) -
Техника вјежбања (Фото: Thinkstock)

Осим вишка килограма вјежбањем се могу регулисати и бројне здравствене тегобе. Бол у леђима, анксиозност, налети врућине, за све постоји лијек у вјежбању, разним врстама тренинга, али у тачно одређеним временским размацима и трајању.

Умор током дана

Умјесто да се ослањате на кофеин, покрените се. Особе које вјежбају два и по сата седмично имају 65 одсто мањи ризик да буду уморне. Рецепт - вјежбај јогу, јер се тако отклања несаница.

Бол у леђима

Вјежбама за јачање мишића бол се може смањити за 30 до 80 одсто у року од 10 до 12 недјеља. Рецепт - два или три пута седмично радите вјежбе за јачање трбушних мишића и мишића доњег дијела леђа. Сваку вјежбу радите два до четири пута са осам до 16 понављања.

Жеља за храном

Спријечите ову жељу на два начина: угљеним хидратима или вјежбањем. Оба ће знатно подићи ниво допамина, али само један ће имати позитиван ефекат за задњицу. Рецепт - кад осјетите жељу за слаткишима, одвојите 15 минута за брзу шетњу.

Слаб имуни систем

Вјежбе аеробика су природан начин борбе против прехладе, јер оне избацују имуно-ћелије из ткива и убацују их у крвоток, гдје се боре против вируса и бактерија. Рецепт - радите кардио-вјежбе не дуже од 90 минута, јер се у супротном повећава ризик од болести.

Налети врућине

Вјежбање помаже да се одржи здрав индекс тјелесне масе и смањи стрес, који може да изазове налете врућине. Шетња од 30 минута или трчање на покретној траци смањују осјећај топлине од 74 одсто за 24 сата. Рецепт - радите кардио-тренинг по 30 минута пет дана у седмици.

Анксиозност

Стрес се доказано смањује кардио-тренингом јер повећава лучење неуротрансмитера који стабилизују расположење. Рецепт - урадите брзе кардио-вјежбе ујутро или се опустите уз њих на крају напорног дана. Ако је могуће, радите их напољу, јер свјеж ваздух у великој мјери подстиче добро расположење.