latinica  ћирилица
31/05/2016 |  18:04 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Изетбеговићево насљеђе - кључни елемент деструкције БиХ

Насљеђе Алије Изетбеговића кључни је елемент деструкције и БиХ и међуетничке сарадње, као и врло неповољних безбједносних прилика које су се развијале као његов циљ, а потом и његовог сина, који та настојања оживљава својом политиком на најбруталнији начин, рекао је стручњак за кризне ситуације Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd) -
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd)

Галијашевић је указао да је БиХ у најгорем периоду постдејтонске ере, да се вратила у деведесете године прошлог вијека и да се посљедњих 18 мјесеци налази у постдејтонском хаосу и унутар земље и хаоса које емитује према других државама и народима.

"Националне странке, које су дале платформу за протекли рат, које се нису могле договорити ни о једном важном националном питању, поново су се вратиле на сцену и показале како се један стабилан политички постдејтонски развој може претворити у постдејтонски хаос", рекао је Галијашевић, на округлом столу у Београду под називом "Паљење Балкана-од Македоније до Републике Српске", којем је присуствовао и предсједник Српске Милорад Додик.

Галијашевић је подсјетио да су се посљедњих 18 мјесеци десили први терористички напади на полицијску станицу и Зворнику, када је убијен полицајац, у Сарајеву, када су убијена два војника, а ту је и покушај линчовања премијера Србије Александра Вучића у Сребреници и потпуни немар и нерад на истрази тог догађаја.

Према његовим ријечима, компликовање те ситуације радили су управо партнери Алије Изетбеговића, странке са којима је најбоље знао, које су најсличније његовој политици - СДА, СДС и ХДЗ.

"То су братске деструктивне политике који не промишљају интересе народа и данас се поигравају са ратнохушкачком реториком", рекао је Галијашевић.

Он је навео да се у БиХ увозе не само међуетнички конфликти, већ политичари из других земља који нису добронамјерни према БиХ и "који ће нам помоћи да се што брже и агресивније сукобимо".

Галијашевић је подсјетио на увреде одлазећег турског премијера Ахмета Давутоглуоа у Бањалуци, преносећи оријентацију Турске према БиХ и Балкану да су ту "били и да ће увијек бити".

"Имали смо и пријетећу поруку из Загреба, гдје су /турски предсједник Тајип/ Ердоган, Колинда Грабар Китаровић и Бакир Изетбеговић формирали такозвану трилатералу, заједнички наступ на плану узурпације западног Балакана и деструкције западног Балкана", навео је Галијашевић.

Он је запитао против кога је то усмјерено и кога представља у тој трилатерали Бакир Изетбеговић, да ли представља БиХ, док сједи са Ердоганом и Китаровићевом у једином његовом одласку у ЕУ у његова два мандата, а отишао је у Загреб због Ердогана, а не предсједника Хрватске.

Галијашевић је подсјетио и на изјаве бањалучког бискупа Фрање Комарице, који је покушао да поништи антифашизам и да уведе Блајбург као симбол страдања, као и на реаговање кардинала врхбосанског Винка Пуљића, као и првог потредсједника Владе Хрватске Томислава Карамарка.

Он истиче да је намјера била да се Блајбург представи као симбол страдања, а не коначни обрачун са усташама који су побили милион и по људи, од којих пола у само једном концентрационом логору Јасеновац.

Галијашевић је навео да је послије услиједила и изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића, те запитао да ли се стиди што је тако говорио о Србима и хришћанима?

"Ако га не питате то, мислите ли да ће проблем нестати. Не, проблем остаје, његове увредљиве ријечи којима најављује рат и кажу - `идемо да их побиједимо гласањем, ако не можемо гласањем, имаћемо поново рат`. Та порука није послата само Бошњацима. Сада нас је 50 одсто, за 10 година биће 60 одсто. Та порука је послата хришћанима", указује Галијашевић.

Према његовим ријечима, све те поруке су симболизовале деструкцију и дестабилизацију, а на другој страни је потпуно непримјерено понашање у институцијама БиХ политичких партија из Републике Српске.

"Бакир Изетбеговић је објавио рат Републици Српској, а какав је одговор његових партнера у Сарајеву био - да су то непримјерене ријечи, да није у реду да се тако говори. Нема институциионалног одговора", рекао је Галијашевић.

Он је нагласио да су једини институционални одговор давале институције Српске, њен предсједник Милорад Додик, Скупштина и Влада Републике Српске.

Галијашевић је рекао да је у Сарајеву у заједничким институцијама најгора власт од Дејтона, која је довела до дестабилизације земље и која покушава учинити нестабилном и саму Републику Српску.