latinica  ћирилица
01/06/2016 |  11:21 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Обезбијеђен развој текстилне индустрије у Херцеговини

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор предузећа "Тренд-текс" Билећа Сенка Старчевић потписали су данас у Бањалуци уговор између Владе Српске и тог предузећа о закупу простора требињског "Новотекса", чиме ће бити обезбијеђен сигуран развој текстилне индустрије у Херцеговини.
Потписивање уговора - Фото: РТРС
Потписивање уговораФото: РТРС

Уговор о закупу погона у Билећи потписале су вршилац дужности директора предузећа "Битекс" Перса Климента и директор предузећа "Тренд-текс" Сенка Старчевић.

- У овом тренутку "Тренд-текс" у бившем погону "Новотекса" запошљава 153 радника и спреман је да настави са даљим улагањима која ће омогућити бржи развој и дугорочно ново запошљавање више десетина нових радника - навео је Ђокић, напомињући да је ријеч о партнеру који цијелу своју производњу пласира на тржиште Њемачке, Шведске, Данске, Француске и Пољске.

Он је нагласио да је ресорно министарство са циљем превазилажења ситуације у привредном друштву "Битекс" из Билеће и проналажења партнера који је спреман да обезбиједи упосленост капацитета разговарало са више потенцијалних партнера у протеклом периоду.

- Са циљем очувања производње и радних мјеста, кренули смо у разговоре са руководством предузећа "Тренд-текс", које је показало најозбиљније намјере и упутило нам званично писмо намјера за закуп пословног простора "Битекса" у мају ове године - рекао је Ђокић.

Ђокић је истакао да су намјере "Тренд-текса" преточене у уговор који су данас потписали директори предузећа "Битекс" и "Тренд-текс".

- Уговор о закупу пословног простора "Битекса" закључен је на пет година, са могућношћу његовог продужења, уз обавезу "Тренд-текса" да запосли 135 радника по закључењу уговора, а након тога и додатних најмање 65 радника до краја треће године закупа - рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да ће динамика запошљавања нових радника зависити од пословних планова "Тренд-текса", али и обезбјеђења довољног броја квалификованих радника на тржишту рада у херцеговачким општинама.

- Намјере предузећа "Тренд-текс" за подизање ефикасности постојеће производње и проширење производних капацитета у Републици Српској су велика шанса и потенцијал за развој текстилне индустрије не само у Требињу и Билећи, већ и на простору Херцеговине и Републике Српске у цјелини - закључио је Ђокић.

Уговор о закупу дијела непокретне и покретне имовине ранијег привредног друштва Индустрија конфекције "Новотекс" Требиње између Републике Српске и предузећа "Тренд-текс" Билећа, потписали су министар Ђокић, у име Владе Српске, и директор предузећа "Тренд-текс" Билећа Сенка Старчевић.