latinica  ћирилица
01/06/2016 |  13:22 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Крупа на Уни- Отворена нова амбуланта породичне медицине

У Доњем Дубовику, административном сједишту општине Крупа на Уни, данас је отворена новоизграђена амбуланта породичне медицине, за чију је изградњу и опремање Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске обезбиједило 270.000 КМ.
Крупа на Уни, отворена амбуланта - Фото: РТРС
Крупа на Уни, отворена амбулантаФото: РТРС

Министарство на овај начин показује да једнако брине о свим грађанима Републике Српске и да се нада да ће здравствена заштита становницима ове општине бити једнако доступна као и у свим дијеловима Српске, рекао је на отварању ресорни министар Драган Богданић.

Нагласио је важност изградње овог објекта за локално становништво, и додао, да је Министарство опредијељено да непрестано јача систем примарне здравствене заштите.

Министар је навео да је у посљедњих десет година реализацијом пројеката Развојни програм Републике Српске и Јачање здравственог сектора укупно изграђено или реконструисано 228 амбуланти породичне медицине, а до краја године биће укупно 334 амбуланте.

- Од 2006. године до данас у адаптацију, санацију и изградњу објеката домова здравља уложили смо око 40 милиона марака, што потврђује нашу намјеру да непрестано градимо и јачамо систем примарне здравствене заштите - рекао је Богданић.

Истакао је да су тимови породичне медицине први на вратима здравственог система и због тога је њихова улога, нарочито у удаљеним подручним амбулантама, од изузетног значаја за грађане Српске.

За изградњу овог објекта општина Крупа на Уни обезбиједила је локацију и потребну документацију. Начелник општине Гојко Кличковић захвалио је ресорном министарству за разумијевање за потребе становника Крупе на Уни, истакавши да Дом здравља пружа здравствену заштиту за око 1.700 становника.

Он је на отварању истакао да је уз безбједносну компоненту, здравствена заштита услов за опстанак становника у општини Крупа на Уни.

Директорица Дома здравља Маријана Јандрић Коцић рекла је да у овој општини, осим централне амбуланте породичне медицине, раде још три подручне, а запослено је 12 радника.

Објекат садржи двије ординације, једну собу за интервенције, лабораторију, собу за особље, а повезан је са постојећим објектом Дома здравља Крупа на Уни, тако да представља функционалну цјелину.