latinica  ћирилица
02/06/2016 |  12:43 | Аутор: Агенције

Одлазак у соларијум је најгори начин "припреме" коже за љето

Велики број оних који одлазе у соларијум прије љетовања мисле да на тај начин припремају кожу за нагло излагање сунцу на плажи, односно да је ријеч о својеврсној заштити. Љекари поручују да је ријеч о опасној заблуди.
Соларијум (илустрација) -
Соларијум (илустрација)

Одете ли у соларијум само једном прије 35. године, и више него удвостручујете ризик од настајања меланома, показује преглед 13 различитих студија објављен у "British Medical Journalu".

Идеја о темељном тену који штити кожу је мит.

- То је бесмислица - каже професор Хери Мозли, портпарол британског удружења дерматолога.

- Сам процес стварања тамнијег тена оштећује кожу – кожа постаје тамнија јер се штити од зрачења - појаснио је.

Што је страшније, многи козметички салони штеде на сигурносним мјерама. На примјер, научници на Универзитету Данди показали су да девет од 10 соларијума на британским најпрометнијим локацијама крше сигурносне прописе о допуштеном УВ зрачењу.

И један одлазак може бити опасан по здравље

Наиме, сваки појединачни одлазак у соларијум повећава ризик од меланома за 1,8 одсто. А ако сте посебно свијетле пути, црвенокоси или имате много младежа, ризик је и већи, показала је анализа 13 претходних истраживања на ову тему.

Забрињава што се баш особе из ове ризичне групе чешће одлучују на одлазак у соларијум јер мисле да тако штите своју осјетљивију кожу.

Показало се да они који иду у соларијум касније користе креме за сунчање са заштитним фактором СПФ мањим од 15 (они свејтлије пути требају барем СПФ 30) или уопште не користе заштитне креме.

Најбоља заштита је заправо клонити се дужег директног излагања сунцу у периоду између 11 и 16 сати. У то вријеме треба углавном боравити у хладу, носити сунчане наочаре са правим филтерима и док шетате заштитити се кремом за сунчање.