latinica  ћирилица
02/06/2016 |  16:07 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

Стивен Мејер: БиХ је фиктивна држава

БиХ у будућности има три могућности - да буде одржана садашња уставна структура са два ентитета и три констутивна народа, затим да буде централизована, што прижељкују САД и Њемачка, и да Република Српска постане независна.
Стивен Мејер - Фото: СРНА
Стивен МејерФото: СРНА

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер сматра да је БиХ фиктивна држава која нема основних елемената и да Република Српска има право да одлучује о свим важним питањима - политичким, економским и социјалним.

"Ситуација у БиХ не мијења се годинама, јер је етничко питање доминантно, а подјеле све веће. Посљедња дешавања у узаврелом 'босанском прољећу', међу којима је и одлука о методологији обраде података пописа становништва, само су продубила кризу", рекао је Мејер у интервјуу Срни.

Он истиче да се мора имати у виду чињеница да је БиХ, са садашњом уставном структуром, настала уз огромну подршку ЕУ и САД, да би служила њиховим интересима, а не својих грађана.

"БиХ у будућности има три могућности. То је да буде одржана садашња уставна структура са два ентитета и три констутивна народа, затим да буде централизована, што прижељкују САД и Њемачка, и да Република Српска постане независна", оцијенио је Мејер.

Према његовом мишљењу, БиХ није формално подијељена, али суштински не функционише као држава.

Мејер подсјећа да од 2006. године постоје тежње за организовањем међународне конференције "Дејтон два" на којој би била промијењена уставна структура БиХ.

"То није могуће урадити, јер САД све мање пажње посвећују западном Балкану. Сигурно је да ни Република Српска не би учествовала у промјени уставне струкутре БиХ, јер је анекс четири Дејтонског мировног споразма основа за постојање Српске", појашњава Мејер у интервјуу Срни.

Он упозорава да би у неким новим уставним промјенама постојао ризик да Република Српска изгуби надлежности које има.

"Република Српска има одређених проблема, али је сигурно успјешнија политичка и економска заједница од Федерације БиХ. Због тога не смије пристати на уставне промјене, а нема ни објективних разлога за тако нешто", оцијенио је Мејер.

Он наглашава да је реалност, у којој функционише БиХ, Дејтонски мировни споразум.

"Уставне промјене какве прижељкују Бошњаци у БиХ нису могуће. У прилог овоме иде и чињеница да Република Српска има блисике односе са Русијом, али и због политичке стагнације у ФБиХ", рекао је Мејер.

Говорећи о проблему који је у БиХ изазван због доношења одлуке о методологији обраде података пописа становништва, Мајер наводи да је оваква одлука донесена због политичких интереса.

"Оваква одлука је донесена због етничког питања које је у БиХ доминанто. Статистичком манипулацијом жели се подржати одређени политичи став који је опасан за Републику Српску, јер је његов циљ промјена уставне структуре БиХ", додао је Мајер.

Он напомиње да Република Српска мора водити рачуна о својим интересима и не гледати шта желе Вашингтон или Брисел.

"Све важне одлуке за Републику Српску не доносе се нигдје у иностранству или Сарајеву, него само у Бањалуци. Због тога се морају знати и бити прецизирани сви важни циљеви", каже Мејер.

Коментаришући безбједносну ситуцију у БиХ и региону западног Балкана, Мејер је рекао да постоји озбиљан проблем исламског радикализма.

Он оцјењује да је проблем радикалног ислама посебно изражен на Косову и у БиХ и наводи да све финансијски подржава Саудијска Арабија.

"У ФБиХ постоји изражен проблем радикалног ислама, против кога се институције морају заједнички и преданије борити. Суштинско питање је да ли то истински желе", закључио је Мејер у интервјуу Срни.