latinica  ћирилица
02/06/2016 |  20:00 | Аутор: СРНА

Медицинске сестре одлазе из Српске

Република Српска се суочава са одласком младог и квалитетног здравственог кадра, прије свега медицинских сестара и техничара, изјавила је предсједник Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске Живана Вуковић Костић.
Медицинске услуге - Фото: СРНА
Медицинске услугеФото: СРНА

Костићева је навела да је проблем и недовољно дефинисано образовање, односно да медицинске сестре са факултетским образовањем нису препознате у систему, али да то не значи да медицинске сестре са средњим образовањем треба да се плаше за свој статус.

"Медицинске сестре раде у не тако добрим условима, али с обзиром на то да је ово земља у транзицији и да има много проблема, ни ти услови нису толико лоши", рекла је Костићева новинарима у Бањалуци прије почетка 2. конгреса и 14. симпозијума који се бави темом позитивног радног окружења, трошкова здравствене његе и компетенција медицинских сестара.

Она је додала да ће на скупу бити представљене 104 научно-стручне презентације, те да учествују стручњаци из области сестринске његе из Словеније, Хрватске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Норвешке, Шведске и Њемачке.

Предсједник Удружења медицинских сестара - техничара интензивних њега, анестезије и реанимације Србије Гордана Драгошев истакла је да су овакви скупови веома корисни јер је за развој медицине, а и сестринства, битна размјена знања.

"У медицини се сваке године појављују нови апарати, технике и знање. Није више довољно бити медицинска сестра са средњом школом и радити у клиничкој пракси, јер данашња опрема и услуге медицине много су више од тога", рекла је Драгошева.

Она је оцијенила да се медицинске сестре у региону суочавају са истим проблемима, јер се сестринство, због тешког времена крајем прошлог вијека, није развијало као у ЕУ.

Члан Борда директора Међународног савјета медицинских сестара Петер Пожун рекао је да је струка здравствене његе у БиХ на високом нивоу, али да би било веома корисно за домаће медицинске раднике да постану дио ове организације.

"Важно је да будемо повезани на глобалном нивоу и да преносимо позитивна искуства. Укључивањем у Међународни савјет, медицинске сестре у БиХ би имале отворена врата до свих едукативних програма, материјала, сарадње са другима и слично", нагласио је Пожун и додао да ова организација окупља медицинске сестре из 139 земаља.

Покровитељ конгреса је предсједник Републике Српске.