latinica  ћирилица
03/06/2016 |  16:23 ⇒ 16:29 | Аутор: novosti.rs

Гагамија помаже штитној жљезди

Зељаста биљка регулише хипертиреозу. Дјелује код тахикардије и слабости срца, грознице, дијареје, одлива крви, бијелог прања...
Гагамија (Lycopus europaeus) - Фото: Screenshot
Гагамија (Lycopus europaeus)Фото: Screenshot

Гагамија (Lycopus europaeus), гагалица или вучја нога, називи су љековите, вишегодишње зељасте биљке, која расте на влажним мочварним ливадама, уз ријеке и потоке, као и на поплављеним површинама. Може да нарасте до метар, има крупне листове, цвијета од јуна до августа. Красе је бројни, густо збијени бијели цвјетићи, у коријену листова.

Надземни дио у цвијету је лековит, скупља се тако што се одсијеца горња половина биљке, затим суши у букетићића, у хладу. Гагамија је богата горким материјама (ликопином), танинима и етарским уљем. У већој количини садржи флавоноиде, деривате фенолне киселине, међу којима највише кафене и рузмаринске, као и минерале флуор и манган.

У народној медицини најчешће се користи као чај против тахикардије и слабости срца, помаже код грознице, дијареје, одлива крви, бијелог прања.

Посљедњих година највише се изучава њена дејлотворност у лијечењу појачане активности штитне жљезде, хипертиреозе. Истраживачи су открили да екстракт биљке дјелује на метаболизам јода и лучење хормона штитне жљезде тироксина. Редовним конзумирањем се рад штитне жљезде може нормализовати. Препоручује се и код хормоналног поремећаја, због хиперактивности штитне жљезде.

Кинези су најдаље отишли у изучавању њених љековитих својстава. Послије вишегодишњег истраживања доказали су да помаже код хипертиреозе. Открили су и да екстракт листа гагамије спријечава рад ензима неопходних за производњу мокраћне киселине, која је узрок гихта, а захвата најчешће ножни палац.

Анализом препарата од гагамије нису откривени никакви нежељени ефекти. Ипак, не препоручује се дјеци и трудницама, као ни особама које имају хипотиреозу, смањено лучење хормона штитне жљезде.

САВЈЕТ: КАКО ДА СЕ САМИ ПРЕГЛЕДАТЕ?

Самопрегледом базе вратне регије може да се установи хипертиреоза. Прати је увећање у предјелу штитне жљезде, било да је дифузно или нодозно, у виду чворића. Испупчене очи, убрзан или неправилан рад срца, губитак даха, губитак килограма упркос добром апетиту, слабост мишића, замор, проријеђивање косе, оскудна менструација, симптоми су на које би такође требало обратити пажњу.

Уколико установите ове симптоме, обавезно посјетите ендокринолога и не ослањајте се само на препарате народне медицине.