latinica  ћирилица
05/06/2016 |  09:56 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

БЛ- Потребно више за рехабилитацију душевно обољелих лица

У дневном центру Удружења "Заједно" свакодневно борави до 30 корисника и постоји потреба за већим капацитета овог центра јер се број душевно обољелих лица свакодневно повећава, речено је у удружењу.
Удружење "Заједно" - Фото: Screenshot
Удружење "Заједно"Фото: Screenshot

Координатор Дневног центра Ружица Атанацковић рекла је да су корисници услуга Дневног центра лица која болују од тешких хроничних болести као што су шизофренија, психоза, депресија и слично.

- Досадашњи резултати рада потврђују да активности које се пружају корисницима и њиховим породицама у Дневном центру доприносе смањењу социјалне искључености и суицида, те доприносе институционалној заштити и болничком лијечењу - рекла је Атанацковићева.

Каже да је овај дневни центар иновативан и јединствен модел бриге душевно обољелих лица у Републици Српској и БиХ, у којем се јачањем социјалних капацитета ових лица ставља фокус на бригу у заједници, за разлику од традиционалног приступа који је био базиран на хоспиталном третману.

- Нисмо срећни што је центар "Заједно" до данас остао једини овакве врсте, али смо срећни што је Бањалука пружила прилику овим људима и разумио потребу њихове интеграције - поручила је Атанацковићева.

Према њеним ријечима, досљедну подршку центру су пружали Град Бањалука, Дом здравља, који је за потребе дневног збрињавања Удружењу уступио простор, као и бањалучки Центар за социјални рад, као партнерска организација у пружању услуга.

Атанацковићева је истакла да је присутно и негативно обиљежавање душевно обољелих лица, као и удружења која се баве њиховом социјализацијом и заштитом.

- Бавимо се социјално изолованим и друштвено занемареним лицима са ограниченим социјалним капацитетима која имају никакве или мале приходе, те да би одржало постојећи квалитет услуга, Удружење тешко излази на крај са финансијским проблемима - рекла је она.

Истиче, да се због специфичне групе лица, чијом се заштитим бави, Удружење сусреће са различитим изазовима и ризицима, те је особљу потребна и додатна едукација са супервизијом.

Атанацковићева је упозорила да недостају финансијска срества за јачање капацитета Удружења, уз скромна улагања заједнице и међународних организација у пројекте из области заштите менталног здравља.

Удружење је за пројекат "Допринос јачању општег здравља душевно обољелих" добило подршку града од 1.300 КМ. Атанацковићева је навела да су циљана група овог пројекта лица са тешким и хроничним проблемима у менталном здрављу.

Пројектом ће бити обухваћено најмање 30 корисника Центра, старосне доби од 20 до 60 година, навела је  Атанацковићева, и додала, да су индиректни корисници пројекта чланови породица којима ће пројекат допринијети кроз смањење бриге за ова лица.