latinica  ћирилица
06/06/2016 |  11:22 ⇒ 19:57 | Аутор: Блиц

Нова Влада Србије- ко ужива повјерење мандатара Вучића?

Пред почетак консултација назиру се обриси будућег министарског кабинета. Досадашњи министар правде могао би да задржи ресор. Портфељ вјероватно добија и Милан Кркобабић.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Пред сутрашњи почетак разговора мандатара Александра Вучића с представницима посланичких група у новом сазиву парламента полако се назиру обриси нове владе.

Улогу првог потпредседника Владе, пишу српски медији,  могао би да преузме досадашњи министар правде Никола Селаковић. Он би, у том случају, вјероватно задржао и ресор који је водио у прошлом мандату, али постоји могућност и да он постане нови министар просвјете.

Ресор пољопривреде, који је припадао социјалистима, у новој влади могао би да води градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић, који важи за човека којег Вучић веома поштује и који се помињао и као кандидат за првог човјека Покрајинске владе. Привреда ће, како наводе наши извори, највјероватније припасти Горану Кнежевићу, који је у Дачићевој влади водио пољопривреду, док би Зорана Михајловић требало да обнови мандат на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

ПУПС би у таквом распореду снага могао да добије Министарство за рад и социјална питања, које би, вјероватно, водио први човек странке Милан Кркобабић.

Готово је извјесно да ће у новом министарском кабинету бити и предсједник СНП Ненад Поповић, као и да ће Расим Љајић задржати позицију у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Како сазнајемо, највећа непознаница у будућем саставу владе јесте то ко ће заузети позиције министара културе и здравства.

Представници коалиције СПС-ЈС, предвођени Дачићем, сутра ће у просторијама Народне скупштине разговарати с мандатаром Александром Вучићем. Разговори са осталим странкама наставиће се од среде. Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је објавио да ће прихватити позив на консултације, док је председник ДС Бојан Пајтић Вучићу јавио да се неће одазвати, као ни председница ДСС Санда Рашковић.
Уколико Вучић и Дачић постигну нови договор о сарадњи, социјалистима би могло поново да припадне Министарство спољних послова које би, у том случају, наставио да води Дачић. Друга опција је да лидер социјалиста преузме одбрану. СПС се још кандидује и за Министарство просвете, гдје би се, вјероватно, ломила копља између Славице Ђукић Дејановић и Жарка Обрадовића, који би се радо вратио у фотељу у којој је већ сједио у два мандата.