latinica  ћирилица
06/06/2016 |  14:19 | Аутор: novosti.rs

Игре са лоптом у стану

У недостатку дворишта, али и слободног времена одраслих, који би требало да их изведу у парк, многа дјеца су принуђена да се играју у стану.
Лопте (фото:srbija.aladin.info) -
Лопте (фото:srbija.aladin.info)

Истраживања показују да у предшколском и рано школском узрасту од свих активности највише воле оне са лоптом (између двеиј ватре, добацивање, фудбал, кошарка, одбојка...). У том добу имају јаку потребу да буду у покрету, а овај реквизит им то омогућа.

Љекари препоручују родитељима да малишанима усаде жељу за лоптом од малих ногу, јер је то добро за њихово физичко и социјално здравље. Међутим, када су у стану, маме и тате им радије дају да се играју на компјутеру, иако и ту могу да се друже са лоптом.

Стручњаци препоручују да искористите те тренутке за заједничку игру и породично дружење. Сви чланови могу једни другима да додају лопту на разне начине, чак и ногама у сједећем положају, али лагано, без снажних удараца. Можете и цртати по лопти заједно фломастерима или је убацивати у импровизовани кош (картонску кутију, кофу, канту). Важно је да вријеме у кући проведу на забаван и креативан начин, а не играјући игрице на компјутеру, таблету, телефону.