latinica  ћирилица
08/06/2016 |  20:36 ⇒ 21:05 | Аутор: Index.hr

Зашто треба да једемо трешње?

За здравље важне чињенице које се вежу уз трешње до недаво су сматране народном медицином, али су новија истраживањима научно доказала бројне благодати овог воћа.

Трешња, грчки кератос, основа за латинску ријеч cerasea, долази од грчке ријечи керос, што значи рог. Трешња потиче из Турске, а у Рим је донесена око 74. год. п.н.е.

За здравље важне чињенице које се вежу уз трешње до недаво су сматране народном медицином, али су новија истраживањима научно доказала бројне благодати овог воћа.

Трешња је изразито богата калијем због чега повољно дјелује на излучивање воде из организма.

Петељке плодова богате су танином, органским киселинама, флавоноидима, шећером и минералима те су се захваљујући таквом саставу у народној медицини користиле за припрему чајева који подстичу излучивање мокраће и избацивање каменаца из бубрега те мокраћног мјехура.

У коштици трешње налази се мала количина амигдалина, односно витамина Б17, за који се сматра да позитивно утиче на смањење тумора те спречава његово даље ширење, али и болова који су посљедица одвијања канцерогених процеса у тијелу.

Иако амигдалин може и утицати на спречавање појаве тумора треба напоменути да амигдалин у себи садржи цијанидну компоненту која је отровна.

Флавоноид, који можемо наћи у трешњама, такође има антиканцерогена својства, али и превентивно дјеловање када је ријеч о оболијевању од болести срца.

Флавоноид је природна противупално средство које такође ублажава симптоме алергија и астме. Даље, флавоноид позитивно утиче на колаген, структурни елемент везивног ткива.

Антоцијанини, који се налазе у трешњама, блокирају упалне ензиме и смањују болове, а наводно већ само 20 трешања на организам има дејство попут таблете аспирина.

Трешње јести прије тренинга

Трешње уклањају физичку и менталну исцрпљеност те лоше расположење.

Због наведенога препоручује се конзумација трешања у оброку прије тренинга.

С обзиром да садрже врло мало калорија, а велику количину воде и влакана, трешње су спортистима напросто неодољиво воће.

Важно је нагласити да би конзумацију трешања требало избјегавати непосредно прије конзумације меса из разлога што њихова лужната реакција кочи излучивање пробавних сокова, што отежава њихову пробаву.

Енергетска и нутритивна вриједност

100 грама свјежих трешања садржи само 32 кцал.

У 100 грама свјежих трешања налази се 82 грама воде, 0,2 грама масти, 1 грам протеина и 16 грама угљених хидрата, од чега се 12 грама односи на шећер, а 2,1 грама на влакана.

Трешња садржи све витамине и минерале, целулозу, пектин те органске киселине, односно јабучну, лимунску и винску киселину.