latinica  ћирилица
13/06/2016 |  08:37 | Аутор: Агенције

Ових 40 људи желе да живе и умру на Марсу (ВИДЕО)

Од 200 кандидата изабрано је 40, а у сљедећој фази ће се кроз тестирања идентична онима кроз која пролазе НАСА астронаути, одабрати 25 "срећника" који ће живјети и умријети на Марсу.
Марс (Фото: Thinkstock) -
Марс (Фото: Thinkstock)

Да постоји Олимпијада у категорији амбициозности, холандска непрофитна организација Mars One свакако би освојила медаљу. Циљ те организације је оснивање трајног људског насеља на Црвеној планети, а послаће људе на пут у свемир с картом у једном смеру који ће започети 2026.

Изабраће само 25 људи који ће бити на бизарној мисији умирања на Марсу, што није спријечило чак 200 хиљада људи да се пријаве на мјесто кандидата.

За сада, њих 100 је прошло у други круг, а сљедећи петодневни тест ће смањити тај број на 40 кандидата, а тек 25 "срећника" биће коначни побједници.

Mars One каже како раде исте тестове као и НАСА на својим астронаутима, а неки од кандитата имају и озбиљне референце. Управо такав је и Захари Галегос, који је геолог и хемичар, и који ради у Научној лабораторији Марс.

Сва тестирања и фазе одабира дјеломично финансирају разни ријалити програми, што ствара осјећај неозбиљне атмосфере око цијеле мисије, али то не значи да кандидати нису озбиљни у својим намјерама да заврше на Марсу - у сваком могућем смислу.