latinica  ћирилица
14/06/2016 |  08:40 ⇒ 08:45 | Аутор: Агенције

"Афричка Венеција" - село у Бенину (ФОТО)

Село Ганви у афричкој Републици Бенин које има 20.000 становника је највеће село на овом континенту.
Афричка Венеција - Фото: AFP
Афричка ВенецијаФото: AFP

Ово необично мјесто је права атракција за туристе, јер је саграђено на језеру Нокоуе, сат времена од Котонуа, највећег града Републике Бенин.

Све куће, трговине и ресторани у селу су изграђени на дрвеним ступовима, неколико метара изнад воде. Ганви има плутајућу пијацу, али и један комплетан комад земље на којем је изграђена школа. Већина мјештана бави се рибарством и туризмом, а  неки узгајају и неколико припитомљених животиња које живе на маленим парцелама траве што извиру из воде.

Село у Африци као Венеција (ФОТО:АФП)

У селу већ генерацијама живе припадници етничке групе Тофину у једноставним кућама од бамбуса, које су подигнуте на само неколико стубова забодених у дно језера. Због оваквог начина живота, сељане Ганвие називају Водени народ Бенина, а њихово село Афричка Венеција на штулама.

Вјерује се да је село први пут насељено у шеснаестом или седамнаестом вијеку, а саградили су га људи из племена Тофину како би се спасили од супарника из племена Фон. У то вријеме, припадници моћног западноафричког племена Фон су продавали робове из других племена Португалу. Тофину су сазнали да припадници племена Фон из религијских разлога не смију ући у воду, нити нападати људе који живе на њој, па су тако одлучили да своје насеље подигну на средини језера.