latinica  ћирилица
23/06/2016 |  07:45 ⇒ 24/06/2016 | 09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Референдум у Британији: Рекордна излазност (ФОТО/ВИДЕО)

Велика Британија на референдуму одлучује о останку те земље у ЕУ или изласку, што би могло у значајаној мјери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе.
Брегзит, референдум у Британији (фото: Twitter @TonyTassell) -
Брегзит, референдум у Британији (фото: Twitter @TonyTassell)

Рекордна излазност на референдум. На референдуму је регистрован рекордан број људи – 46.499.537, јавио је Би-Би-Си. Британци су гласали по катастрофалном времену, пљусковима и поплавом. Како преноси Гардијан, очекује се да излазност у Шкотској буде између 70 и 80 одсто.

Коначни резултати референдума о будућности Велике Британије у Европској унији биће познати сутра, "отприлике у вријеме доручка", процјењује британска изборна комисија.

Зависно од тога колико ће гласови за излазак и за останак Британије у ЕУ бити изједначени, исход референдума може бити познат и прије него што коначни резултати на националном нивоу буду званично објављени, наводи Би-Би-Си.

Према процјенама изборне комисије, очекује се да ће Сандерленд и општина Вондсворт у Лондону бити међу првима у којима ће бити завршено пребројавање гласова око 00:30 по локалном времену.

Биралишта у Великој Британији су отворена до 22:00 сата, а свим гласачима који на биралишта дођу до тада, биће омогућено да гласају.

Након затварања биралишта, запечаћене кутије са гласачким листићима ће бити пребачене у мјеста за бројење гласова за сваки од 382 локална центра, који представљају свих 380 подручја у Енглеској, Шкотској и Велсу, и по једно у Сјеверној Ирској и на Гибралтару.

Резултати у појединим областима ће, потом, бити објављени током ноћи, заједно са резултатима 11 националних и регионалних центара.

Величина области у којима се пребројавају гласови варира: од Бирмингема, који има око 700.000 гласача, до острва Сили са око 1.700 гласача.

Раније данас, најмање два гласачка мјеста су измјештена због поплава које су проузорковале јаке кише.

Биралишта су отворена у осам сати по средњеевропском времену.

Исход референдума на којем право гласа има више од 46 милиона бирача, потпуно је неизвјестан, а референдумско питање гласи "Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?".

Британски премијер Дејвид Камерон гласао је у Лондону са супругом Самантом на референдуму о останку или изласку земље из Европске уније. Камерон је предводио кампању за останак Британије у Унији, подсјетиле су агенције.

Гласао је и лидер опозиционе Лабуристичке странке Џереми Корбин, навео је АП.

Бивши градоначелник Лондона и један од лидера кампање за излазак Британије из ЕУ, Борис Џонсон, изјавио је да је за њега референдум о останку или изласку земље из Уније важнији од његове будућности у политици.

"Искрено, ако је ово крај моје политичке каријере...Био сам осам година градоначелник Лондона, уживао сам много у томе, била је то велика привилегија. Одлично, што се мене тиче", рекао је Џонсон за Телеграф.

Лидер Партије за независност Велике Британије Најџел Фараж нашалио се с новинарима прије гласања на референдуму о останку или изласку земље из ЕУ, рекавши да је "неодлучан".

"Неодлучан сам, не знам шта да заокружим", нашалио се Фараж.

У вријеме одржавања референдума у Британији, агенција за испитивање јавног мњења "Ipsos MORI" је објавила резултате најновије анкете према којој је 52 одсто Британаца за останак у Европској унији, док је 48 одсто за напуштање.

Анкета је спроведена у уторак и сриједу - два дана прије гласања - за лист "Ивнинг стандард", пренијеле су агенције.

Гардијан истиче да је ово највјероватније прва анкета објављена на сам дан гласања.

Рекордан број гласача

На референдуму у Британији о останку или изласку те земље из ЕУ регистрован је рекордан број људи - 46.499.537, јавио је Би-Би-Си који наводи да је ово трећи референдум у историји земље.

Британски премијер Дејвид Камерон синоћ је упутио посљедњи позив гласачима уочи референдума. Уз подршку бившег премијера Гордона Брауна, и Џона Мејџора, лидера либералних демократа, Камерон је позвао бираче да "одбаце неистине" оних који подржавају излазак из ЕУ и да на првом мјесту мисле на економију и радна мјеста, пренио је Гардијан.

Тај лист додаје да је јака киша погодила Лондон и југоисток Енглеске, спекулишући да би то могло да утиче на излазност.

Невријеме је, како се наводи, пореметило саобраћај у Лондону.

Кључна питања у кампањи била су економија и имиграција при чему је свака од страна оптуживала ону другу за распиривање страха, а на јавно мњење утицалао је и трагичан догађај у завршници кампање када је Џо Кокс, проевропска посланица опозиционих лабуриста, убијена док се припремала да одржи састанак са бирачима у Бирстолу.

Уколико Британија буде гласала за излазак из ЕУ, то ће највјероватније покренути процес осипања политичких и безбједносних структура на којима је изграђен европски поредак послије Другог свјетског и Хладног рата, наводи Ројтерс у анализи посвећеној предстојећем референдуму. Британска агенција стога констатује да би историја Европе могла да крене уназад.

Чак и ако Британци буду гласали за останак у ЕУ, насљеђе болне дебате, растући тренд националних референдума о питањима Уније и расположење против глобализације и интернационалнизованих елита с обе стране Аталантика неће у скорије вријеме изблиједити, наводи се у Ројтерсовој анализи.

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак те земље у Европској економској заједници.