latinica  ћирилица
24/06/2016 |  07:54 ⇒ 19:41 | Аутор: Агенције

Разочараност и честитке због резултата референдума у Британији

Првобитна реаговања из Европе и свијета на одлуку гласача у Британији да подрже излазак те земље из ЕУ су разнолика од забринутости и разочараности до честитки.
Британија за излазак из ЕУ (фото: PA) -
Британија за излазак из ЕУ (фото: PA)

Амерички предсједник Барак Обама и премијер Канаде Џастин Трудо послали су исту поруку  да су и ЕУ и Велика Британија  "важни стратешки партнери"

Најизвеснији кандидат Демократске странке за предсједницу САД Хилари Клинтон изјавила је данас да поштује глас Велике Британије за излазак из Европске уније.

Ројтерс преноси да је Клинтонова нагласила да је посвећена одржању веза САД како са Британијом тако и са европским државама.

"Наш први задатак јесте да осигурамо да економска неизвјесност створена овим догађајима не наштети америчким породицама и пословима које њихови чланови имају овде", навела је Клинтонова.

"Ово јесте ударац, али морамо да будемо сталожени и мирни, да анализирамо ситуацију и да не журимо", рекла је њемачка канцеларка Ангела Меркел. Она је рекла да "дубоко жали" због одлуке Велике Британије, да "брегзит" представља корак уназад за европску интеграцију, али и да је "Њемачка посебно заинтересована за успјех европског заједништва".

Како је навела, Доналд Туск, Франсоа Оланд и Матео Ренци ће доћи у Берлин на разговоре у понедјељак, јер само "заједно могу да одрже Унију".

Амерички потпредсједник Џозег Бајден изјавио је да су САД више вољеле да Велика Британија остане у Европској унији, али да његова земља поштује резултате референдума о Брегзиту. "Морам да кажем да смо се надали другачијем исходу, али САД имају дуготрајно пријатељство с Уједињеним Краљевством и та веома специјална веза ће опстати. Ми у потпуности поштујемо одлуку коју су они донијели", навео је Бајден у говору одржаном у ирској престоници Даблину, преноси Ројтерс.

Француски предсједник Франсоа Оланд изјавио је да исход референдума у Британији представља изазов за ЕУ.

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је одлука Британије да изађе из ЕУ симптом много дубљег обољења у Европи које се мора што прије излијечити. "Екстремни избори мјера штедње проширили су неједнакост између држава на сјеверу и југу, ограде и затворене границе. Одбијање подјеле терета дуговања и мигрантска криза указали су на продужену кризу у Европи", рекао је Ципрас. Према његовим ријечима, за јединствену Европу хитно је потребна нова визија и почетак.

Замјеник њемачког канцелара Зигмар Габријел рекао је да је резултат референдума у Британији "шанса за нови почетак", али да се Европа неће понашати као да се ништа није десило. Габријел, који је и министар финансија, изјавио је њемачком дневнику "Билд" да је излазак Британије из ЕУ позив за буђење европској политици.

"Москва жели да ЕУ остане велика економска сила, која је просперитетна, стабилна и предвидива", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Најизвjеснији кандидат Републиканске странке за предсjедника САД Доналд Трамп стигао је у Шкотску и поручио да је "сјајна ствар" што је народ Велике Британије, који је на референдуму гласао за излазак из Европске уније, "вратио своју земљу". Америчка агенција АП наводи и да је Трамп рекао да је Брегзит "фантастичан".

"Qуди су љути широм свijета", навео је он и истакао да су забринутости око граница утицале на гласање у Великој Британији. Трамп је, такође, рекао да би друге земље могле да прате примjер Велике Британије и оцijенио да "она неће бити посqедња". Према његовим рijечима, народ у САД је љут због сличних ствари.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да "мjесто Британије унутар Алијансе остаје непромijењено" упркос што су грађани Британије на референдуму гласали за излазак из ЕУ.

Лидери ЕУ ће се састати у Бриселу како би покушали да донесу одлуку о даљем раду након побједе "Брексита" на јучерашњем референдуму у Британији. Европски комесар Жан-Клод Јункер састаће се са лидерима Европског савјета и Европског парламента, те са холандским премијером Марком Рутеом, чија је земља на челу европског предсједништва.

Они ће покушати да усагласе европски став према референдуму у Британији јер је то први пут да нека чланица изађе од оснивања блока.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск убијеђен је да Европска унија има будућност и поручује, послије референдума у Великој Британији, на којем су се грађани изаснили за излазак из ЕУ, да "оно што нас не убије само нас јача". Он је упозорио да не треба имати "хистеричне реакције" након референдума и истакао да је Унија одлучна да остане уједињена, пренио је АФП.

"Данас, у име 27 лидера, могу да кажем да смо одлучни да одржимо наше јединство као 27 (држава-чланица)", рекао је Туск у Бриселу и додао да је ово "историјски тренутак, али сигурно не тренутак за хистеричне реакције".

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је резултат референдума о чланству у ЕУ унутрашње питање Велике Британије. „То је унутрашња ствар енглеског народа“, одговорио је Лавров на питање новинара да коментарише референдум у Великој Британији. „Постоје аритметички подаци референдума. То је воља народа Велике Британије. Одлучите сами“, одговорио је министар на питање чија је побједа резултат референдума.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је, поводом одлуке Британаца да напусте ЕУ, да је то "тужан да за Европу и Велику Британију".

"Вијест из Британије је заиста отрежњујућа. То је тужан дан за Европу и Британију", навео је Штајнмајер, објављено је на Твитер налогу њемачког Министарства спољних послова, пренио је Ројтерс.

Француски министар спољних послова Жан-Марк Еро изразио је жаљење због одлуке Британије која се на референдуму изјаснила за излазак из ЕУ, истичући да Европа мора да врати повјерење народа. "Тужно је то за Уједињено Краљевство. Европа наставља даље, али мора да реагује и врати повјерење народа. И то под хитно", објавио је Еро на Твитеру, пренијеле су агенције.

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц изразио је очекивање да ће преговори око изласка Британије из ЕУ почети веома брзо. "Британија је донијела одлуку да иде својим путем. Јутрошњи економски подаци показују да ће то бити веома другачији пут. Очекујем да ће преговори о изласку почети убрзо", казао је Шулц.

Лидер холандске антиевропске "Странке слободе" Гер Вилдерс позвао је јутрос на одржавање референдума о изласку или останку у ЕУ у његовој земљи, послије објаве да је Британија гласала за излазак из Уније.

Вилдерс је обећао да ће, уколико буде изабран за премијера на изборима у марту у Холандији, и он позвати на референдум. "Нећемо имати контролу над нашом земљом, парама, сопственим границама, имиграционом политиком. Холандија мора, што је прије могуће, да добије шансу да се изјасни о чланству у ЕУ", истакао је Вилдерс, пренио је Ројтерс.

Холандски медији наводе да је 54 одсто грађана за референдум у Холандији.

Побједа "Брексита" на референдуму у Британији лоша је вијест по Европу и Пољску и то је сигнал да неке концепте европског блока треба мијењати, рекао је пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски. Он је истакао да је у Британији побиједила опција "Брексита" због концепта Европе, који је створен давно и више није популаран.

Јапански министар финансија Таро Асо изразио је велику забринутост јер, како наводи, постоји велики ризик од посљедица "Брексита" по свјетску економију и глобална финансијска тржишта.

Слично мишљење изразила је и лидер француске странке Национални фрон Марин Ле Пен. "Слобода народа увијек побјеђује! Браво за Британију. Сада је наш ред на `Фрексит`", навела је Ле Пенова на друштвеној мрежи "Твитер".

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да резултати референдума у Британији показују да Брисел мора да слуша глас народа и да даје праве одговоре на кључна питања попут миграције.
Орбан је подсјетио да је питање миграције имало кључну улогу у дискусији у Британији пред одржавање референдума.

"Брисел мора да чује глас народа, то је највећа поука која се може извући из ове одлуке", каже Орбан.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да поштује избор британског народа на јучерашњем референдуму о изласку те земље из ЕУ. "Напредна Европа је у интересу свих и Кина жели да сарађује са Британијом и у потпуности има повјерење у везе Пекинга и Брисела", истакла је портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

Бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол сматра да су резултати референдума за излазак Велике Британије из ЕУ „велика побједа“ за спољну политику предсједника Русије Владимира Путина.

„Данас је велика побједа за спољнополитичке циљеве Путина. Одајте му признање“, написао је на свом твитер налогу бивши амбасадор САД у Москви. ​Он сматра да „гласање несумњиво служи Путиновим дугорочним циљевима у Европи“. Мекфол је нагласио да руски предсједник „није испровоцирао резултате референдума, већ је због њих на добитку“.