latinica  ћирилица
24/06/2016 |  15:40 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Гацко: Грађани негодују због пепела, из РиТЕ најављују рјешење (ВИДЕО)

Посљедњих дана систем филтера у РиТЕ Гацко повремено је престајао да ради што је узроковало испуштање већих количина пепела и прашине у ваздух. Ова појава узнемирила је грађане Гацка.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Разлог за престајање рада филтера је састав угља, који се однедавно експлаотише из тзв. повлатне зоне. Тај угаљ садржи велики проценат несагоривих материја од којих се запуше филтери, а пепео испушта у ваздух. Док надлежни у РиТЕ тврде да нема разлога за бригу и да нису нарушени еколошки стандарди, грађани Гацка стање оцјењују као катастрофално. 

Мјештани села Рудо Поље и насеља Грачаница жале се да од прашине и пепела не могу да дишу, да су поврће и усјеви попримили сиву боју, а балконе и зидове не могу опрати.

- Од ремонта ниједног минута није радила са филтерима. Наноси прашине су толики да се живјети не може, уништена је пољопривреда и све - каже мјештанин Рудог Поља Милета Дивљан.

- Ја не могу више да ћутим, жао ми је дјеце јер их потровасмо, неће нам онда требати ни плате ни посао ни ништа. Мјерни инструменти не раде па се не зна ни колике количине пепепла и штетних материја се избацује у ваздух - каже Влатко Николић из насеља Грачаница.

Одговорни у РиТЕ Гацко не негирају проблем. Тврде да су прекиди у филтерском систему повремени и да од десет филтера увијек ради пет или шест.

- Повећана је емисија честица, дозвољена граница за старије ТЕ је до 400, ми имамо мјерење од 350 до 600. Интензитет је кратак кад испадну филтери па пепео празнимо физички да се не наруши еколошка граница - каже Боривоје Вујичић, извршни директор за послове производње и развој РиТЕ Гацко.

Надлежни увјеравају да ће у наредних четири до осам седмица стручњаци из Финске, чија је опрема у систему филтера, покренути ефикаснији систем за отпремање пепела. Забирнути грађани најављују снажнију борбу за трајно рјешавање овог проблема.