latinica  ћирилица
24/06/2016 |  15:56 | Аутор: СРНА

Млади заинтересовани за рад институција

Посланици Народне скупштине Републике Српске из СДС-а Давор Шешић и из ДНС-а Неда Петрић упознали су данас полазнике пројекта "Бољи парламенти, јача демократија" о раду Народне скупштине Републике Српске, у оквиру "Дана отворених врата".
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Петрићева је оцијенила да је веома важно интересовање за рад најзначајније државне институције.

"Треба да од почетка младима усадимо у свијест да могу и те како да учествују и утичу на рад Народне скупштине, уколико правовремено реагујемо и имамо праве приједлоге", рекла је Петрићева.

Шешић је навео да је битно младе људе укључити у друштвени живот своје општине или града, те да буду активни и дају допринос за промјену одређених ствари.

Ученик другог разреда Гимназије "Филип Вишњић" из Бијељине Милан Мандић рекао је да га највише интересује проблем купљених диплома, као основни узрочник свих осталих проблема који муче младе.

"Занима ме и значај и утицај страних органа у БиХ, те колика је њихова стварна моћ утицаја на дјелатност општина, али и саме Владе", рекао је Мандић.

Он сматра да посланик треба да буде неко ко је одлучан и морално некомпромитован.

Према његовим ријечима, циљ ове посјете је да млади добију дубље и интимније схватање рада ове институције, те самим тим у будућности и сами покушају да допринесу обнови друштва.

Студент Германистике из Бијељине Милица Гатаревић каже да је данашња посјета организована у сарадњи са Институтом за развој младих и заједнице "Перпетуум мобиле".

"Данас је у Бањалуку дошло 40 средњошколаца који су били спремни да се приближе политичким темама и политичарима, које су до сада могли да виде само на телевизији", рекла је Гатарићева.