latinica  ћирилица
24/06/2016 |  16:08 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Дрога узима данак и на нашим просторима (ВИДЕО)

Дрога – пошаст савремног доба, све више узима данак и на нашим просторима.
Зависници о дрогама (илустрација) -
Зависници о дрогама (илустрација)

Конзумирање разних опијата многима постаје рутина и свакодневица, а истовремено све је мање оних који овом проблему могу одговорити на прави начин. Организовану помоћ, осим надлежних институција, најчешће нуде они који су и сами прошли паклени пут под утицајем дрога. 

Таблете, коцка, алкохол, дрога... бројни су путеви који воде на странпутицу, али је зато само један којим се може отуда побјећи. Заговарају то и својим примјером потврђују бивши овисници. Дјелују у Удружењу "Прослави опоравак" у Источном Сарајеву и Сарајеву, а програм ресоцијализације обезбијеђен је за оне који су спремни вратити се на, како кажу, свијетлу страну улице.

- Најтеже је одлучити се нешто промијенити, то је најтеже, али на крају и најважније, свима који требају помоћ – не либите се, излаз је могућ итекако - каже Далибор Крунић из овог Удружења.

Излаз нуде и у Центру за ментално здравље у Сокоцу. Једна су од четири адресе у Српској на којима се спроводи лијечење болести овисности.

Ипак, све је више уживалаца дрога. Али и оних који на препродаји зарађују. Правило је да нема правила. И конзументи и дилери припадају различитим старосним и статусним категоријама. Једно, ипак, посебно забрињава. Далибор каже да је све више млађих од осамнаест година и основаца који се јављају у Удружење.

Поводом 26. јуна, Међународног дана против злоупотреба и кријумчарења дрога и Центар јавне безбједности Источно Сарајево проводи кампању "Не дозволи да ти помуте разум". Разум би требало да нас опомене и да не постоје лаке дроге, постоји само тежак пут одвикавања.