latinica  ћирилица
24/06/2016 |  16:39 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Језик у раљама политике (ВИДЕО)

Док Бошњаци, родитељи ученика од првог до петог разреда у Јањи, данас нису преузели књижице, јер захтијевају да се у књижицама упише босански, а не језик бошњачког народа, у Бањалуци још једна расправа о овом језику кроз призму политике.
Рамиз Салкић - Фото: РТРС
Рамиз СалкићФото: РТРС

Конференцију под називом "Милениј опстојности босанског језика" организовао је кабинет потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића. Борба за језик је борба свих Бошњака у Републици Српској – поручено је са конференције. 

У Републици Српској на сцени је вишемјесечно негирање босанског језика - порука је потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића. Каже да је немогуће негирати босански језик у Српској, јер су се Бошњаци, али и други грађани на овом простору на претходна два пописа изјаснили да говоре тај језик.

- Управо на такав начин одгнана је свака сумња и свака могућност да се босански језик негира и да нестане на овом простору - рекао је Салкић.

Један од учесника конференције био је Џевад Јахић, јавности познатији као аутор школског рјечника тзв. босанског језика. Према његовом ријечнику "ђикан" је сељачина и неотесан младић, обично православац брђанин, чобанин. "Четникуша" је припадница српске војске.

Република Српска не претендује да се у њој користи било које босанско обиљежје и неће да прихвати да јој се намеће било шта па и језик – поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

- То је лаж, какав миленијум. Можете да измишљате ствари али сигурно не можете да докажете неку врсту приче јер да је миленијум не би било спора - рекао је Додик.

О бошњачком језику данас и у Јањи. Родитељи ученика од првог до петог разреда одбили су да преузму књижице јер захтијевају да се у њима упише босански. Пријете и тужбама због, како кажу, умањивања права на језик.

Није истина да је у образовном процесу у Републици Српској присутна дискриминација и сегрегација – одговарају из Министарства просвјете Српске: "Министарство просвјете и културе поштује Устав Републике Српске и законе којима је уређена област образовања и не умањује ни једном народу право на језик".

Подршку су родитељи из Јање добили из Бањалуке - од Рамиза Салкића, са поменутог скупа који ће остати упамћен по плакату са правописном грешком. И поред неколико десетина, како наводе организатори - језичких стручњака, организатор Рамиз Салкић, преименован је у Салкија.