latinica  ћирилица
24/06/2016 |  17:14 | Аутор: СРНА

Човић: ЕУ за БиХ и даље остаје стратешки циљ

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изразио је увјерење да ће, након референдума у Великој Британији о изласку из ЕУ, Унија за БиХ и даље остаје заједнички стратешки циљ о којем постоји консензус сва три народа.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

"Једино та идеја нам пружа могућност да заједнички унесемо нови квалитет у друштвени и политички живот наше земље", истакао је Човић.

Према његовим ријечима, предајом захтјева за чланство БиХ је показала да може бити оперативна у испуњавању својих приступних обавеза без обзира на потешкоће, чиме је поново оснажила кредибилитет и повјерење у очима ЕУ.

Човић сматра да се кроз тај напор поновно на најдиректнији начин увидјело да европски пут нема алтернативу и да су сарадња и компромис једини могући основ на којем се може градити боља будућност БиХ.

Он каже да је "Брексит" политички догађај без преседана и да су његове укупне посљедице још непознаница, а самим тим и предмет бројних спекулација, саопштено је из кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ.

"ЕУ је динамичан историјско-политички феномен који је конципиран тако да нема јасно довршену конфигурацију, нити организациони образац. У том смислу и овај најновији изазов можемо посматрати као прилику и подстицај њеном даљем форматирању с циљем јачања и унапређења сарадње земаља чланица, али и земаља које имају аспирације за чланство", истиче Човић.

Он подсјећа да се не смије заборавити да је ЕУ, прије свега, добровољан пројекат заснован на јасним уговорним обавезама, са уграђеним заштитним механизмима који ће му омогућити да се избори и са овим најновијим искушењем.

"Познато је и да ово није први пут да се ЕУ суочава са великим изазовима из којих је увијек до сада успјешно излазила као оснажен савез држава и народа. Историја нас учи да величина и озбиљност изазова диктира и величину искорака у правцу освјежења и јачања европске идеје, који је данас можда потребнији него икада", истиче се у саопштењу.

Човић је увјерен да је и овај пут ријеч о једном од таквих, па можда и највећих изазова којима ће се европска идеја успјешно одупријети, а потом и додатно учврстити.