latinica  ћирилица
24/06/2016 |  18:35 ⇒ 25/06/2016 | 11:31 | Аутор: РТРС

Како ће британска одлука утицати на наш европски пут? (ВИДЕО)

Одлука Британије уздрмала је Европску унију али и земље западног Балкана које су на путу придруживања овој организацији. Иако свјесни неизвјесне будућности Уније, лидери региона одлучни да наставе европски пут.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Брегзит је, међутим, у први план вратио референдум као начин изјашњавања грађана. Предсједник Српске Милорад Додик честитао је грађанима Велике Британије на демократски спроведеном референдуму, оцијенивши да је воља народа, изражена на тај начин, чињеница која свуда у свијету мора бити уважена. 

Излазак Британије доводи до једне нове Европе и врло вјероватно нових процеса сличних овом у Британији, рекао је предсједник Српске Милорад Додик. Српска ће остати на европском путу, али са повећаним потребама да буде обазрива и штити своје интересе. С друге стране, каже, Брегзит је оснажио питање референдума као начина изјашњавања грађана.

- Нама је неколико пута закинуто право на изјашњавање, али афирмисање референдума је сада попримило додатну снагу и послужиће Републици Српској у будућности - каже Додик.

Младен Иванић сматра да ово неће значити крај Европске уније која је до сада прошла многе кризе али истиче да Унија више неће бити иста. Додаје и да неће бити посебних импликација по БиХ.

- Нама је и у ЕУ, која је у кризи, боље него ван ЕУ. БиХ је ван ЕУ толико времена па имамо сложено стање, лошу економију, велику незапосленост, недостатак перспективе. И у "слабој ЕУ" нама би било пуно, пуно боље - сматра Иванић.

Предјседница Владе Српске, међутим наводи да ће ЕУ морати у реорганизацију институција што ће успорити пут свима који чекају придруживање.

- Моје предвиђање је да ће се Европа враћати свом историјату када је била јака економска заједница, а да су неке друге, надограђене полуге морати да се истопе. Краткорочно, нема брзог кретања, дугорочно - Европа ће бити "сигуран кишобран" за све оне земље које желе да стану под њега - сматра Цвијановићева.

Србија наставља свој европски пут, без обзира на одлуку Британаца рекао је премијер Александар Вучић. На позиве да се и у Србији одржи референдум, Вучић је рекао је европска политика побиједила на изборима и да је референдум могућ једино ако га побиједе на изборима.

- Верујем да би се већина грађана Србије изјаснила као и Британци, али сигуран сам и да желе бољу будућност. Зато остајемо на путу ка ЕУ - рекао је Вучић.

Брексит је показао да је референдум света институција демократије, а ако је та институција прихваћена у европском политичком животу, онда и народ у Републици Српској има исто право да о својој судбини одлучује на референдуму, оцијенио је војно-политички аналитичар Мирослав Лазански. Брегзит као легитимна одлука енглеског народа даје легитимитет и РС-егзиту, каже Драгомир Анђелковић

- Кад Велика Британија, коју су поштовали у ЕУ, има право да изађе из ЕУ онда тим прије Република Српска коју угњетавају унутар БиХ, иако је једина досљедна на позицији поштовања Дејтона, има право на нешто што би назвали РС-егзит - сматра Анђелковић.

Предсједавајући Савјета Министара БиХ, Денис Звиздић рекао је да је БиХ одласком Британије изгубила један глас за улазак у Унију, али да у Британији и даље има пријатеља који ће снажно лобирати за улазак БиХ у ЕУ. Смисао и мотив те подршке, међутим, више је него упитан, када је један од иницијатора тзв. Британско-њемачке иницијативе, споразума који би требало да убрза европски пут БиХ, и сам одустао од тог пута.