latinica  ћирилица
24/06/2016 |  18:47 ⇒ 25/06/2016 | 08:30 | Аутор: РТРС

Наставак предизборног инжењеринга у Сребреници? (ВИДЕО)

Да ли је на сцени наставак предизборног инжењеринга за предстојеће локалне изборе у Сребреници?
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Заједнички кандидат српских странака за начелника ове општине Младен Грујичић тврди да је на сцени масовна пререгистрација Бошњака који живе у градовима Федерације да у одсуству гласају за Сребреницу.

За гласање у одсуству за ову општину пријављено је око 1.400 лица, а на овај начин, каже Грујичић, намјера је да се тај број повећа на 3.000. 

Након брисања око 2.300 српских бирача са списка, те анимације 3.000 Бошњака из дијаспоре којима се без пуномоћи издају увјерења о држављанству, у Сребреници је на сцени нови вид инжењеринга, тврди Грујичић. Масовно се пријављују Бошњаци за гласање у одсуству за Сребреницу, а уз подршку службеника федералног и бх. министарства за избјеглице.


 
- Службеници без знања људи који живе у Живиницама, Сребренику, Илијашу и другим градовима, а живјели су у Сребреници поново се одјављују тамо и пријављују за Сребреницу како би могли на предстојећим изборима изаћи и гласати за Ћамила Дураковића - каже Грујичић.

До саговорника у прозваним министарствима данас дошли нисмо, осим подсјећања из оног са бх .нивоа да ни регистрација бирача ни наводна пререгистрација нису у њиховој надлежности. Истовремено, бошњачки кандидат Ћамил Дураковић каже да се једино може говорити о интерно расељеним лицима с личним картама на двије године који имају опцију гласања или за тренутну општину пребивалишта или за мјесто поријекла. До сада их је у одсуству за Сребреницу гласало 1.470.

- Дакле, на тих 1.470 постоји још 1.610 особа који могу, уколико желе да промијене бирачку опцију. Зашто ми не би радили на томе да сваки Бошњак, који је поријеклом из Сребренице, има могућност у складу са законом да искористи своје право да гласа - каже Дураковић.

Да ли се промјена бирачке опције ради без или са знањем тих лица и да ли је на сцени нови вид преизборног инжењеринга?

- Ово је једна нелегална радња у низу радњи које се дешавају у Сребреници. Припрема се тај инжењеринг за Сребреницу како би се повећао број гласача Бошњака - каже Грујичић.

Бошњачко гласачко тијело прошлих избора углавном се увећавало пријављивањем мјеста пребивалишта у Сребреници. Само за изборе, а онда је експресно слиједила одјава. Овај вид изборног инжењеринга онемогућиле су законске измјене. Међутим, очигледно су у оптицају и други модели – од дијаспоре до интерно расељених.