latinica  ћирилица
24/06/2016 |  19:05 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

РТРС у Хрватској на мјесту страдања јадовничких мученика (ВИДЕО)

Над Шарановом јамом на Велебиту у Хрватској служен је парастос поводом Дана сјећања на Јадовно, логор који је формиран на данашњи дан.
Јадовно - Дан сјећања (Архив) - Фото: РТРС
Јадовно - Дан сјећања (Архив)Фото: РТРС

Бројне делегације су поводом 75. годишњице од формирања система логора Госпић-Јадовно-Паг, положиле вијенце на централно обиљежје. 

Живих свједока из комплекса логора Јадовно више нема. Међутим, путевима убијених предака данас корачају потомци.

Убијани на најсвирепије начине, клани, бацани у море, а само из једног разлога, јер су били Срби, Јевреји, Роми и остали антифашисти. За разлику од својих нацистичких господара усташе на Велебиту нису подигле творницу смрти, већ су користили природне бездане крашке јаме или копали гробнице.

- Усташама је најмилије средство за убијање била мацола, маљ којим би усмрћивали већину жртава а најчешће жене и дјецу - каже Фрањо Хабулин, предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

- Положили смо вијенац уз молитву и пиетет свим жртвама овог логора и усташког режима уз једину једину мисао - да се не заборави и више никада не понови - рекао је Огњен Краус, предсједник Координације жидовских општина Хрватске. 

И ове године окупили смо се, да се супротставимо, политици заборава и политици негације, јер не чујемо ни покајање а ни жаљење за ово или неко друго мјесто,  поручио је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац,.

- Овдје смо првенствено да се сјећамо и не заборавимо, али и да се супроставимо онима који то сјећање желе затрти а право на туговање оспорити - рекао је Пуповац.

Комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг, затворен је између 15. и 20. августа 1941. године. За само два мјесеца, од усташке руке страдало је више од 40 хиљада невиних жртава, од чега 74 српска свештеника. Посљедњи преживјели затвореници логора на Пагу, први су заточеници и градитељи једног од насвирепијих логора смрти за вријеме Независне државе Хрватске - Јасеновца.