latinica  ћирилица
27/06/2016 |  07:46 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Представнички дом - Закон о јавном РТВ систему скинут са дневног реда

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ скинуо је са дневног реда сједнице Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном радио-телевизијском систему БиХ у другом читању, чији су предлагачи посланици Амир Фазлић и Мирсад Ђонлагић.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Комисија за саобраћај и комуникације затражила је да се због 22 амандамана пристигла за овај законски приједлог продужи рок за усаглашавање о овим амандаманима од 10 дана.

Након тога дата је пауза од 20 минута, коју је затражио Клуб СДА јер није сазвана хитна сједница Представничког дома о "кршењу људских права бошњачке дјеце у Републици Српској у вези са правом дјеце да уче босански језик".

Предсједвајући Представничког дома Младен Босић рекао је током сједнице да нема услова да се расправља о овој теми јер Савјет министара БиХ још није послао информацију о овом питању.

Посланик СДА Садик Ахметовић рекао је новинарима у паузи сједнице да је алтернатива нерјешавању овог питања "могућност да се блокира Република Српска".

- Ово је континуирана тортура Владе Републике Српске над Бошњацима. Парламент БиХ мора заузети став. Ако посегнемо за алтренативом неће бити добро, оне могу бити свакојаке. Удар на идентитет једног народа отвара простор да се алтернатива тражи у блокадама путева или парализовању комплетне Републике Српске. Ми то можемо и ми ћемо то урадити ако се ово настави - рекао је Ахметовић.

Представнички дом је обавио расправу о Информацији о стању безбједности у БиХ у прошлој години, током чега је скренута пажња на најактуелније безбједносне проблеме у прошлој години.

Без расправе је прошао Приједлог закона о обиљежавању малог оружја, лаког наоружања и припадајуће муниције, по скраћеном поступку, предлагача Савјета министара БиХ, који је својеврсна потврда одређене усклађености са правном тековином ЕУ у овој области.

Ријеч је о реформском закону којим БиХ испуњава међународно преузете обавезе у области незаконите производње и трговине ватреним оружјем.

Доношење овог закона ће омогућити лакше и једноставније праћење трговине оружјем и ојачати институције у борби против нелегалне трговине оружјем, те осигурати чвршћу сарадњу са другим државама у процесу праћења означеног оружја и муниције.

За расправу није било заинтересованих ни за извјештај Заједничке комисије оба дома за постизање идентичног текста Закона о измјенама и допунама Закона о управном поступку, предлагача Савјета министара БиХ, као и за Извјештај о стању радијационе и нуклеарне безбједности у БиХ за 2015. годину.

Представнички дом је размотрио и Информацију о примјени Оквирног закона о основном и средњем образовању у БиХ, са нагласком на изучавање матерњег језика на цијелој територији БиХ, чији је подносилац Министарство цивилних послова у Савјету министара. У току расправе указано је да сједници не присуствује нико из Министарства цивилних послова БиХ.

Посалник НДП-а Момчило Новаковић указао је на проблеме у вези са образовањем у ФБиХ и подсјетио да је тек сада у припреми извођење наставе језика на српском језику у Маглају, а да нема података да ли се српски језик изучава у Сарајеву.

Посланик СДА Садик Ахметовић рекао је да у Информацији пише да У Републици Сппској нема проблема када је ријеч о образовању, што је, како он сматра, нетачно.

Посланик СНСД-а Никола Шпирић позвао је да се смире страсти и да се демократским средствима рјешава проблем, а посланик Милица Марковић подсјетила је да је постојање бошњачког језика потврдио Уставни суд Републике Српске, те да није негиран ни пред Уставним судом БиХ.

На данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ исцрпљене су све тачке дневног реда, осим оне која носи назив "повјерљиво" о којој ће бити расправљано од 15.30 до када је дата пауза.