latinica  ћирилица
27/06/2016 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Послије Брегзита, драматичан пораст расистичких инцидената

Послије референдума о изласку из Европске уније у Британији је пријављен талас расистички мотивисаних инцидената, објавио је у недјељу Вашингтон пост.
Заставе Британије и ЕУ - Фото: Getty Images
Заставе Британије и ЕУФото: Getty Images

Велики број инцидената пријављен је британској полиција, а и друштвене мреже су преплављене објавама о ксенофобним појавама, а њихов садржај представља тужан поглед на то како је излазак Британије из ЕУ можда охрабрио оне који су склони екстремном расизму, пише лист.

Полиција у западном дијелу Лондона истражује, како су навели, расистички мотивисан случај напада на Друштвено и културно удружење Пољака.

На згради тог удружења је исписан графит:"Идите кући". Вашингтон пост напомиње да Пољаци чине највећу популацију оних који су рођени ван Британије.

У Кембриџширу су наводно дијељени леци са поруком "Напустите ЕУ/Нема више пољских штеточина", написаном и на енглеском и на пољском.

Они који су се залагали за Брегзит били су јасни у увјеравању да нови имиграциони закони неће утицати на грађане ЕУ који већ живе у Британији, али упркос томе многи имигранти нису сигурни у своју будућност, пише Вашингтон пост.

Лист додаје да се ни популарни британски таблоиди нису потрудили да смире осјећања јавности око имиграције, често прибјегавајући расним провокацијама.

Порука већине напада од петка је изгледа веома једноставна - да "побједници референдума треба да објаве репатријацију свих који нису бијеле расе ни англосаксонског порекла у Уједињеном Краљевству", упркос томе што је званична кампања Брегзита позивала да се то избјегне, закључује Вашингтон пост.

 

 

 



Ваша реклама овде: