latinica  ћирилица
27/06/2016 |  08:24 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Потребан ребаланс буџета

Министар финансија Црне Горе Рашко Коњевић рекао је да је извјесна одлука о ребалансу буџета у износу од најмање 60 милиона евра и напоменуо да се захтјев црногорске Владе на дневном реду Скупштине Црне Горе мора наћи што прије.

Коњевић сматра да више од двије милијарде евра, на колико је планиран буџет за 2016. годину, Влади неће бити довољно да прегура годину.

"За имплементацију Закона о зарадама у јавном сектору у буџету је мањак од 16 до 17 милиона евра. Бојим се да ће бити неопходно да се из државног буџета плаћају поједине рате за државне компаније које нису у могућности да сервисирају свој дуг, а све да нам се не би активирале гаранције", рекао је Коњевић црногорским медијима.

Он тврди да је мањак у буџету настао и због дуговања Фонда за здравствено осигурање и наводи да је ријеч о десетинама милиона евра.

"Прелиминарно, анализа која је урађена у припреми ребаланса буџета показала је да недостаје нешто више од 60 милиона евра за сервисирање законских обавеза у 2016. години", нагласио је Коњевић.