latinica  ћирилица
27/06/2016 |  08:39 | Аутор: sputniknews.com

Гдје ће бити сљедећи финансијски центар ЕУ?

Послије референдума о изласку Велике Британије из ЕУ позицију финансијског центра ЕУ може заузети Шкотска, пише Блумберг.

Према ријечима члана парламента Велике Британије за трезор Марка Гарнера, Шкотска може постати природна насљедница Лондона у сфери финансијских институција.

“Да сам ја на месту Николе Стерџон  и покушавао да нађем алтернативну улогу и циљ за Шкотску, уложио бих све напоре, покушавајући да пребацим центар за финансијске услуге из Лондона. Управо то бих радио. Покушавао бих да изградим центар за финансијске услуге који би постао природни насљедник Лондона, приликом његовог пребацивања из Велике Британије у ЕУ“, рекао је Гарнер.

Приходи од производње нафте у Сјеверном мору падају због пада цијена на нафту, зато би финансијски центар постао добар извор прихода за Шкотску, сматра Гарнер.


“Шкотска очигледно нема више оне приходе од рудника, који су били прије двије године. Међутим, она има много тога што представља Лондон привлачним у својству финансијског центра“, додао је он.

Послије резултата “брегзита“ Стерџонова је позвала ЕУ да почну хитне преговоре о статусу Шкотске у саставу ЕУ. По њеним ријечима, одржавање новог референдума о независности од Уједињеног краљевства је “врло вјероватно".

Према анкети коју је спровео Сандеј Пост, 59% Шкотланђана жели независност од Велике Британије.