latinica  ћирилица
27/06/2016 |  09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија: Побједа "Народњака", али без апсолутне већине

Конзервативна Народна партија премијера у техничкој влади Маријана Рахоја освојила је највише мјеста у шпанском парламенту на изборима одржаним у недјељу, али неће имати апсолутну већину за самостално формирање владе, показују резултати послије избројаних 92 одсто гласова.

Народна партија је освојила 32 одсто гласова и имаће 136 мјеста у парламенту, док је за апсолутну већину потребно 176.

Та странка је у децембру имала 123 од укупно 350 мјеста парламенту.

Шпанско министарство унутрашњих послова је објавило да је Социјалистичка партија левог центра на другом мјесту са 23 одсто освојених гласова и 86 места у парламенту. То је за четири мање у односу на децембар, пренијеле су агенције.

Коалиција предвођена Подемосом који се противи мјерама штедње је на трећем мјесту и добија 71 мјесто у парламенту.

Шпанци су, послије шест мјесеци, поново гласали на изборима како би омогућили формирање нове владе.

Циљ избора је да се превазиђе политички застој након избора у децембру када ни једна странка није добила довољно гласова да сама формира владу нити успјела да формира коалицију до истека рока 2. маја.

Највише гласова на парламентарним изборима 20. децембра добила је Народна странка али не довољно за већину у парламенту. Био је то најгори резултат те странке за посљедњих 26 година.

Рахој је признао пред краљем да нема довољну подршку ривалских странака да формира мањинску владу и коалицију и одбио да буде мандатар.

Лидер другопласираних Социјалиста Педро Санчес је након тога покушао да формира владу обезбједивши споразум са центристичком странком Сијудаданос (Грађани) али то му није било довољно за већину.

Крајње љевичарски Подемос (Ми можемо) осујетио је његов покушај одбивши да му се придружи или да се уздржи приликом гласања о неповјерењу.

Уколико поново дође до политичке блокаде, Шпанија би могла да буде без нове владе до јесени.