latinica  ћирилица
27/06/2016 |  09:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Ли: Кина жели уједињену и стабилну Европу

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је данас да Пекинг жели "уједињену и стабилну" Европску унију и "стабилно и просперитетно" Уједињено Краљевство.

Он је на Свјетском економском форуму у Тијанцину позвао међународну заједницу да уложи заједничке напоре на обнављању глобалног економског повјерења након шока који је изазвала одлука Британије да напусти Европску унију.

Прошлонедјељни референдум "има очигледне посљедице на међународна финансијска тржишта", рекао је Ли и и додао да смо свједоци повећане неизвјесности у свјетској економији.

Повећање несигурности које умањује европску потражњу за кинеском робом могло би да има посљедице по индустрију Кине и милионе њених радника, наводи АП.

"У таквим околностима треба заједнички да рјешавамо изазове, јачамо повјерење и створимо стабилно међународно окружење", рекао је Ли кинеским и страним пословним људима.

У неколико наврата пре референдума, кинески лидери су неуобичајено отворено и јавно апеловали на Британце да остану у ЕУ.

Прошле године током посјете Лондону предсједника Си Ђинпинга министарство спољних послова Кине је издало саопштење у којем назива Британију "важном чланицом ЕУ" и изражава наду да ће имати значајну улогу у промовисању кинеско-европских веза.