latinica  ћирилица
27/06/2016 |  18:02 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Додик: Државни врх Србије увијек је добродошао у Српску (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је државни врх Србије увијек добродошао у Републику Српску и оцијенио непримјереном изјаву начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића да је "државни врх Србије непожељан на комеморацији 11. јула у Поточарима".
Милорад Додик - прес - Фото: Screenshot
Милорад Додик - пресФото: Screenshot

"Недопустиво је да Ћамил Дураковић даје такве коментаре у вези са Србијом и државним врхом Србије, који је показао свој однос и према Сребреници. Умјесто да се залажу да се открије зашто је нападнут премијер Србије Александар Вучић, они сада испразно пријете у настојању да би привид који они око свега тога имају био одржан", рекао је Додик Срни.

Он је нагласио да је руководство Србије, прије свега премијер Вучић и предсједник Томислав Николић, увијек добродошло у Републику Српску.

"Сребреница је Република Српска. Да ли поводом обиљежавања страдања у Сребреници треба неко да дође или не дође, то је увијек ствар оних који позивају и наравно оних који су позвани да ли ће да се одазову", истакао је Додик.

Он је подсјетио да су многи важни политичари из Републике Српске и Србије били већ на том мјесту.

"Не сматрам да сваке године треба да се утркујемо да било ко буде тамо", рекао је Додик.

Он је навео да нико из Републике Српске и Србије и не треба да присуствује комеморацији у Сребреници, јер се на основу оваквих изјава, попут Дураковићеве, не гради повјерење.

"Ова његова изјава је доста непримјерена, јер говори о односу према добрим намјерама које је руководство Србије имало у вези са тим питањем. Чињеница да је Србија на најбољи могући начин помогла Сребреници говори о томе да је ријеч о лошим људима, какав је Дураковић, који су спремни да на све оно што је учинио врх Србије на овакав начин узврате", рекао је предсједник Додик.

Он сматра да је Дураковић дао овакву изјаву у дневнополитичке сврхе.

"Ми са Србијом имамо одличне односе. Република Српска у Србији види свог несумњивог партнера, али и матичну земљу свих Срба, ма гдје они били, па тако и ових из Републике Српске. То је нешто што се мора схватити и разумјети, а њихов цинизам и покушаји да политизују и чак комерцијализују оно што они хоће од разних догађаја најбоље говори о овој изјави. Дакле, руководство Србије је добродошло у Републику Српску", нагласио је Додик.

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић изјавио је да је организациони одбор за обиљежавање страдања у јулу 1995. године у Сребреници донио одлуку да је "државни врх Србије непожељан 11. јула на комеморацији у Поточарима".

Извор: РТРС/СРНА