latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:59 | Аутор: СРНА

Састанак здравствене мреже југоисточне Европе у Сарајеву

Регионална сарадња у јавном здравству представља највећи приоритет за подршку политичкој сарадњи и економском развоју у регији југоисточне Европе, како би омогућила изградњу повјерења и пружила подршку европским и евроатлантским интеграционим процесима, рекао је у Сарајеву министар цивилних послова БиХ Адил Османовић.
Сарајево: Здравствена мрежа Југоисточне Европе - Фото: СРНА
Сарајево: Здравствена мрежа Југоисточне ЕвропеФото: СРНА

Отварајући дводневни Пленарни састанак Здравствене мреже Југоисточне Европе /SEEHN/ на којем учествују представници земаља чланица Мреже, а којом предсједава БиХ, Османовић је рекао да ће неке од тема бити преглед напретка раста здравствене мреже југоисточне Европе у првој половини ове године, те преглед провођења здравствених мрежа и циљева стратегије.

Он је истакао да је БиХ у том процесу била равноправан и посвећен корисник али и партнер, те је здравствени систем БиХ увелико обогаћен регионалним искуствима и вриједностима.

Министар здравља и социјалне заштитет Републике Српске Драган Богданић рекао је да ова конференција има значај за развој сарадње и боље кооперације свих министара здравља на подручју Југоисточне Европе.

"Досадашња сарадња била је веома успјешна и имали смо сви корист од овога, а посебно је то било видљиво у вријеме поплава 2014. године кад се виђело да је добра координација свима добродошла и када смо предуприједили неке проблеме. Значај јесте и када је ријеч о менталном здрављу, контроли заразних и незаразних болести и бољој сарадњи међу државама", нагласио је Богданић и додао да овај пројекат треба подржати и да он треба да настави са радом.

Директор Свјетске здравствене организације Канцеларија за БиХ Виктор Олзански рекао је да ће данас бити разматрана важна старатешка документа из области здравства, а биће ријечи и о предстојећем састанку који ће бити одржан у Моладавији.

Директор Секретаријата Здравствене мреже за Југоисточну Европу Марија Русева рекла је да ће на дводневној конференцији бити рађено на припреми форума у Молдавија.

"Овај састанак и предстојећи форум обезбиједиће визије које имају девет земаља о томе како да се оријентишу и имплементирају УН одрживе и развојне циљеве, али исто тако да иду ка унапређењу здравља и просперитета и благостања земаља које су укључене у мрежу", рекла је Русева и захвалила БиХ на предсједавању овом мрежом.

Састанак се одржава у заједничкој организацији регионалног Директора Свјетске здравствене организације за Европу Сузане Јакаб и Министарства цивилних послова БиХ, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, федералног Министарства здравства и Ођељења за здравство и остале услуге Брчко дистрикта.

БиХ крајем јуна завршава предсједавање SEEHN, а пленарни састанак у Сарајеву је припрема за 4. Министарски форум који ће бити одржан 3. и 4. новембра у Кишњеву, Молдавија.